eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A robotcsótány meghódította az igazi svábbogarakat

A természet lenne a legjobb tanítómester? A robotika szakemberei szerint mindenképpen, ők a tökéletes robot elkészítéséhez a csótányokat és a szalamandrákat vizsgálják.

A világ több pontján fejlesztenek speciális robotokat, a munkához pedig szinte mindenhol a természetből lesik el az ötleteket.

Vannak, akik a pókokat, mások a kígyókat vizsgálják, megint mások a kutyáktól vagy a majmoktól lesnek el ötleteket, de olyan kutatók is akadnak, akik a rákokat és a rovarokat vizsgálják.

Mindezek segíthetnek megtervezni a robotok mozgását, a szerkezet irányítását és tájékozódását, együttműködését egy csoporttal.

A Brüsszeli Egyetem kutatói egy csótányformájú robotot terveztek, amely "élő társaival" is kapcsolatba lépett.

A szerkezetek külsőre nem hasonlítanak a csótányokhoz, de olyan kemikáliával vonták be őket, amely csótányszagot kölcsönzött nekik.

A legújabb konstrukciót már nem kell az ember által, távolról irányítani, így az "állat" jobban be tudott illeszkedni a csótányok társadalmába.

A robot egyes paramétereit sikerült úgy beállítani, hogy az ne csak arra legyen képes, hogy beférkőzzön a közösségbe, hanem arra is, hogy befolyásolja a csoport viselkedését.

A kutatók tehát eszközként használták a robotokat, hogy bizonyos mechanizmusokat előidézzenek az állatok társadalmában.

A robotkutatás egy másik újdonsága képes rugalmasan reagálni a körülötte történő változásokra.

A fejlesztés egy San Diego-i kutatóintézet egyik tudósának a nevéhez fűződik; Gerald Edelman csaknem 20 évet töltött azzal, hogy az emberi emberi agy működéséhez hasonló irányítású robotot készítsen.

Természetesen a neuronok és a közöttük lévő kapcsolatok száma a robotoknál sokkal kevesebb, mint az embernél, az általa létrehozott szerkezet mégis képes olyan funkciókra, amely az emberi agynak is sajátja, azaz képes az érzékelésre, és élményszerű memóriája van.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×