Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az utóbbi évtizedek legnagyobb vérengzése készül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Útnak indult a japán bálnavadász flotta, amely a tervek szerint évtizedek óta először fog hosszúszárnyú bálnát megszigonyozni.

A flotta hatalmas zsákmány, ezer cet, köztük ötven hosszúszárnyú bálna elejtésére készül a Csendes-óceán déli részén.

A hosszúszárnyú bálnákra az 1960-as évek közepén elrendelt tilalom óta nem vadásztak.

A kereskedelmi célú bálnavadászatot 1986-ban fejezték be a világon, de Japán engedélyt kapott korlátozott számú cet leölésére, úgymond tudományos kutatási célból.

A négy hajóból álló flotta 239 emberrel a fedélzetén futott ki a szigetországból. Céljuk, hogy a hosszúszárnyú bálnákon kívül több mint kilencszáz déli csukabálnát és közönséges barázdásbálnát szigonyozzanak meg április közepéig.

Tokiónak az a szándéka, hogy ismét hosszúszárnyú bálnákat ölnek a déli vizeken, különösen felháborította a cetek irtását általában is elutasító természetvédelmi szervezeteket. Ez a faj ugyanis csaknem kihalt a múlt század közepére.

Az ázsiai szigetország halászati tisztségviselői szerint felesleges az aggodalom, ugyanis a bálnák populációja elérte azt a szintet, hogy néhány állat kilövése ne veszélyeztesse.

Ötven hosszúszárnyú bálna megszigonyozása a több tízezret számláló populációból nem számít jelentősnek - közölték.

Moronuki Hideki, a halászok szóvivője közölte: a bálnák megölése lehetőséget ad arra, hogy a tengerbiológusok tanulmányozhassák belső szerveiket.

A japánok által "tudományos célokra" legyilkolt bálnák húsát értékesítik. Ennek ellenére a hivatalos források azt állítják, hogy a vadászatnak nincsen kereskedelmi célja.

Tokió azzal érvel a vadászat mellett, hogy az ősi japán hagyomány. A környezetvédők szerint a cetek "tudományos célú" gyilkolása pusztán egy ürügy, hogy életben tartsák a japán bálnavadász ipart.