Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Drámai jövőkép: vízhiány, éhezés, árvizek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hirtelen és visszafordíthatatlan hatásokkal járhat az éghajlatváltozás - áll a klímaváltozást vizsgáló kormányközi testület jelentéstervezetében, amelyről hosszú vita után állapodtak meg a spanyolországi Valenciában. A dokumentum célja, hogy útmutatást adjon a döntéshozóknak a következő öt évre.

A Nobel-díjjal kitüntetett testület delegátusai a spanyolországi Valenciában ültek össze, hogy kidolgozzák legújabb állásfoglalásukat, amelyet egyes szavakról folytatott, az éjszakába nyúló vita előzött meg.

Péntek délutánra azonban sikerült megegyezni egy olyan szövegben, amely minden résztvevő számára elfogadható, de ugyanakkor érezhető, hogy egyesek keményebb megfogalmazást akartak.

Határozott üzenet: az ember az oka

A jelentés szerint az "emberi tevékenység, hirtelen és visszafordíthatatlan klímaváltozáshoz és az ezzel járó hatásokhoz vezethet".

Az úgynevezett "szintézis jelentés" három, az idén kiadott dokumentum megállapításait összegzi a klímaváltozás bizonyítékairól, annak jelenlegi és jövőbeli hatásairól, valamint arról, hogy hogyan lehet kezelni a problémát.

A Kormányközi Testület szakértői határozott üzenetet küldtek az úgynevezett "klíma-szkeptikusoknak": egyetértettek ugyanis abban, hogy a Föld hőmérséklete az elmúlt évtizedekben döntő mértékben az emberi tevékenység, és nem a környezeti változások miatt emlekedett.

Politikai feszültséget okoz a forrásokért folyó verseny

Prognózisuk szerint kilencven éven belül 1-6 Celsius fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet az 1999-es adatokhoz képest, a tengerszint pedig 18 és 59 cm között emelkedhet. Mindez gyakoribb hőhullámokat, viharos esőket és ciklonokat jelent a jövőben.

A Testület szerint ezeket vízhiány, éhezés, árvizek és elvándorlás követheti. A hatásokat minden ország megérzi,de leginkább a szegény államok, amelyek a legkevésbé felelősek a klímaváltozásért.

Yang Hong, a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet, a WMO második embere a héten azt mondta: az éghajlatváltozás a világbékét fenyegeti a forrásokért folytatott viták miatt.

Az amerikaiak is beadták a derekukat

Az AP hírügynökség szerint az amerikai delegáció megkérdőjelezte a szövegben a legkeményebb megfogalmazásokat, viszont elfogadta, hogy az éghajlatváltozás "hirtelen és visszafordíthatatlan" eredményekkel járhat.

A kormányközi testületnek többezer atmoszféra és oceán-szakértő, közgazdász, gleccserkutató és sok más tudományág képviselője a tagja.