Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokmilliárd ember életébe kerülhet a tétlenség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár az állat- és növényfajok harmada is kihalhat, ha továbbra is emelkedik az üvegházhatású gázok kibocsátása - állapította meg az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága.

A szervezet jelentésének nyers változata arra figyelmeztet, hogy ha 2050-ig több mint 2 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet, akkor a világ lakossága ötödének kell szárazsággal megküzdenie.

Máshol viszont az áradások keserítik majd meg az emberek életét, különösen a kínai és bangladesi folyótorkolatoknál, valamint a csendes-óceáni szigeteken. Egyes régiókban jelentősen csökkennek majd a termésátlagok is.

A dokumentum szerint a hőmérsékletnek a 20. század közepétől megfigyelhető növekedése "nagy valószínűséggel" az emberi tevékenység miatt következett be; enélkül ugyanis - a hosszú távú trendek alapján - hűvösebbre kellene fordulnia a klímának.

A tudósok úgy vélik: csak akkor van esély a felmelegedés megfékezésére, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása még 2015 előtt csökkenni kezd. Ez azonban nagyon valószínűtlen, a jelenlegi becslések alapján 2030-ban a jelenleginél 90 százalékkal több káros anyag kerülhet a légkörbe.

A jelentés figyelmeztet: ha 2050-ig nem történik semmi, az átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokkal is emelkedhet. Ha ez bekövetkezik, kihalhat a fajok harmada, például a nyolc medvefajból hat.

Kihúzott tények

Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának tudósai Valenciában gyűlnek össze a testület idei negyedik, az eddigieket összegző jelentésének véglegesítése céljából. A dokumentumot a decemberben Balin megrendezendő klímacsúcson is megvitatják.

A WWF környezetvédelmi szervezet arra figyelmeztet, hogy a politikai nyomás miatt máris fontos részeket hagytak ki a megállapítások közül. A cenzúrázott tények között szerepel a rombolóbb hurrikánokra, a Csendes-óceán felmelegedésére és az Alpok gleccsereinek elolvadására vonatkozó figyelmeztetés.

Nem kerül be a dokumentumba az sem, hogy az Antarktiszt körülölelő óceánok a korábbinál kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, ami tovább gyorsíthatja a felmelegedést.

Kimaradtak a klímaváltozás pozitív visszacsatolására - azaz az öngerjesztő folyamatokra - utaló más jelek is, mint például az Amazonas esőerdőinek kiszáradása, ami rengeteg szén-dioxidot juttathat a légkörbe.