eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Sokmilliárd ember életébe kerülhet a tétlenség

Akár az állat- és növényfajok harmada is kihalhat, ha továbbra is emelkedik az üvegházhatású gázok kibocsátása - állapította meg az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága.

A szervezet jelentésének nyers változata arra figyelmeztet, hogy ha 2050-ig több mint 2 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet, akkor a világ lakossága ötödének kell szárazsággal megküzdenie.

Máshol viszont az áradások keserítik majd meg az emberek életét, különösen a kínai és bangladesi folyótorkolatoknál, valamint a csendes-óceáni szigeteken. Egyes régiókban jelentősen csökkennek majd a termésátlagok is.

A dokumentum szerint a hőmérsékletnek a 20. század közepétől megfigyelhető növekedése "nagy valószínűséggel" az emberi tevékenység miatt következett be; enélkül ugyanis - a hosszú távú trendek alapján - hűvösebbre kellene fordulnia a klímának.

A tudósok úgy vélik: csak akkor van esély a felmelegedés megfékezésére, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása még 2015 előtt csökkenni kezd. Ez azonban nagyon valószínűtlen, a jelenlegi becslések alapján 2030-ban a jelenleginél 90 százalékkal több káros anyag kerülhet a légkörbe.

A jelentés figyelmeztet: ha 2050-ig nem történik semmi, az átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokkal is emelkedhet. Ha ez bekövetkezik, kihalhat a fajok harmada, például a nyolc medvefajból hat.

Kihúzott tények

Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának tudósai Valenciában gyűlnek össze a testület idei negyedik, az eddigieket összegző jelentésének véglegesítése céljából. A dokumentumot a decemberben Balin megrendezendő klímacsúcson is megvitatják.

A WWF környezetvédelmi szervezet arra figyelmeztet, hogy a politikai nyomás miatt máris fontos részeket hagytak ki a megállapítások közül. A cenzúrázott tények között szerepel a rombolóbb hurrikánokra, a Csendes-óceán felmelegedésére és az Alpok gleccsereinek elolvadására vonatkozó figyelmeztetés.

Nem kerül be a dokumentumba az sem, hogy az Antarktiszt körülölelő óceánok a korábbinál kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, ami tovább gyorsíthatja a felmelegedést.

Kimaradtak a klímaváltozás pozitív visszacsatolására - azaz az öngerjesztő folyamatokra - utaló más jelek is, mint például az Amazonas esőerdőinek kiszáradása, ami rengeteg szén-dioxidot juttathat a légkörbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×