Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Készül a tumorvadász

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Skót tudósok abban bíznak, hogy sikerül olyan gyógyászati eszközt kifejleszteniük, amely a denevérek "radarjához" hasonló módon működik, és képes lesz a test mélyén megbúvó daganatok azonosítására.

A kutatók egy olyan diagnosztikus berendezés kifejlesztésén dolgoznak, amely az állatvilágból ellesett módon ismerné fel a "céltárgyakat".

Több állat vadászatát és tájékozódását a kibocsátott hanghullámok segítik. A denevérek, bálnák és delfinek képesek különálló célpontokra "szabni" ultrahangos jeleiket.

Ezeknek az úgynevezett akusztikus kódoknak köszönhető, hogy az állatok képesek a különböző tárgyakat megkülönböztetni egymástól.

A denevérek például ki tudnak bocsátani olyan jeleket, amelyeket speciálisan a zsákmányra kódoltak. A visszhangokból így kiderül számukra, hogy egy repülő rovart mértek be, nem pedig egy hulló falevelet.

A denevérek, delfinek és bálnák komplex akusztikus hullámalakokat használnak a tárgyazonosításra és a tájékozódásra - mondta a kutatást vezető Gordon Hayward.

A professzor csapatának mérnökei matematikusokkal együttműködve próbálnak olyan akusztikus kódokat előállítani, amelyek révén képesek lesznek felismerni a különböző "céltárgyakat", köztük a rákos sejteket.

A kutatás vezetője bízik abban, hogy a munkát három éven belül be tudják fejezni.

A rendszer katonai célokra is használható lenne, például a víz alatti aknák felderítésére és eltávolítására.