eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György

"Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe"

Az államnak a jövő nemzedékek iránti felelősségéről beszélt az osztrák, a horvát, a görög és a magyar államfő Budapesten a Tudomány Világfórumán. A háromnapos tudományos tanácskozás jelmondata: "Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe". A találkozóra 60 ország 400 résztvevoje érkezett a Magyar Tudományos Akadémia, az UNESCO, a Tudomány Nemzetközi Tanácsa és az Európai Unió meghívására.

Tudománynak és politikának együtt kell működnie, hogy eleget tehessünk a jövő nemzedékekkel szemben fennálló felelősségünknek - ezekkel a szavakkal nyitotta meg Sólyom László köztársasági elnök a Tudományos Világfórum úgynevezett államfői paneljét, amelyen 4 európai államfő együtt tett hitet a környezet és a fenntarthatóság ügye mellett.

Az államfő ugyanakkor aggodalmának adott hangot, hogy a globális klímaváltozás kezelésében a politikának nincs elég ereje a gazdasági érdekekkel szemben. A köztársasági elnök az állam szerepét hangsúlyozta a fenntartható fejlődés megvalósításában.

Erőtlen a politika

"Az egyes államoknak különösen széles feladataik vannak. Ha őszintén elfogadja egy állam, hogy radikális változásra van szükség, akkor a gazdaság ilyen értelmű szabályozása mellett a közoktatástól kezdve a közmédián át, a saját példamutatásáig minden eszközzel a jelenlegi termelés és fogyasztás fenntarthatatlanságát és a szükséges változást kell hitelesen viselnie" - hangsúlyozta Sólyom László.

A köztársasági elnök sajnálattal állapította meg, hogy Magyarországon további erőműveket építenek és terveznek ahelyett, hogy az energiahatékonyságra és a takarékosságra koncentrálnának, illetve, hogy a közutak építése előnyt élvez a vasútfejlesztéssel szemben.

"Az emberbe kell fektetni"

Stipe Mesic horvát köztársasági elnök konszenzust sürgetett a különböző fejlettségű országok között a jövő nemzedékek érdekében, hozzátéve, hogy az ember az, akibe be kell fektetni, mert az ember tudja megállítani a környezetének rombolását

Heinz Fischer osztrák szövetségi államelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy minden kutatás-fejlesztésre költött euróra 2 fegyverekre költött euró jut, és ezt az arányt meg kell fordítani. A fejlődés nem vezet automatikusan jobb társadalomhoz - tette hozzá Heinz Fischer, ezért kell a társadalmi felelősségvállalást erősíteni

A görög államfő azt mondta a nemzetközi hallgatóságnak, hogy a környezet a demokrácia lényege, a legszentebb, legfelsőbb emberi jog, az ember joga az élethez. Karolosz Papuliasz szerint az Európai Uniónak az a dolga, hogy felvegye a harcot a gazdasági érdekcsoportokkal.

A köztársasági elnökök egyetértettek abban, hogy szemléletváltozásra van szükség, és az EU-nak hiteles példát kell mutatnia a tudásba való befektetésben ugyanúgy, mint a fenntarthatóság segítésében.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×