eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Charles Simonyi: "A tudományt általában segítem"

A szövegszerkesztő Word és az Excel táblázati rendszer kifejlesztése után egy profi számítástechnikusokat segítő program kidolgozásába fogott a magyar származású Charles Simonyi magyar mérnökök közreműködésével. Az áprilisban űrturistaként a kozmoszban járt Charles Simonyi ma is szívesen emlékszik a súlytalanság állapotára vagy a megérkezésre az űrállomásra. Az InfoRádió akadémiai székfoglalója alkalmából készített vele interjút.

Mivel foglalkozik jelenleg?

Nagyon elfoglalt vagyok. Az elmúlt évben az űrutazással és az űrutazásra való felkészüléssel voltam elfoglalva, azelőtt és azután pedig a vállalatom vezetésével foglalkoztam.

A cégnek már budapesti fiókvállalata is van. Mivel foglalkoznak Magyarországon?


Magyar programozók bevonásával fejlesztünk. Mindig keresünk tehetséges magyarok programozókat, és találunk is. A vállalat még nem termel profitot, de jó üzleteink vannak Európában.

Az űrutazás megváltoztatta az életét?

Szívesen emlékszem rá vissza, de annyi más dolgom van, hogy nincs időm az űrutazáson gondolkodni.

Mi jut eszébe, ha az űrutazás eszébe jut?

Néha a lebegés és a súlytalanság állapota, máskor a megérkezés az űrutazásra.

A közelmúltban vehették át ösztöndíjaikat az édesapja emlékére létrehozott alapítvány díjazottjai. Milyen tervei vannak még a magyar tudomány támogatásával kapcsolatban?

Az ösztöndíj-programot folytatjuk, mert sikeres volt. Sok ember találtunk erre érdemes, és az ösztöndíj segített is nekik. Az akadémiai munka hosszabb távú lesz. A tudományt általában segítem.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×