eur:
394.65
usd:
370.5
bux:
66442.01
2024. április 16. kedd Csongor

Okosabb lesz az a gyermek, akit szoptatott az anyukája

Egy génnek köszönhetően okosabb gyerekek lesznek azokból a csecsemőkből, akiket édesanyjuk szoptatott - derül ki egy kutatásból.

Hét ponttal magasabb azoknak a gyermekeknek az intelligenciahányadosa, akiket csecsemőként szoptattak - állapították meg brit tudósok egy felmérés eredményeként, amelynek során 3.200 gyermeket vizsgáltak meg Nagy-Britanniában és Új-Zélandon.

A magyarázat egy gyakori, de újonnan felfedezett gén, a FADS2. A szoptatott csecsemők kilencven százaléka örökli ezt a gént.

A FADS2 elősegíti az omega 3 zsírsavak lebontását, amelyek hasznosak az agy fejlődése szempontjából. Ilyen zsírsavak találhatók a lazachúsban és az avokádóban is.

A kutatók szerint a génnek ugyanolyan eredménye van a normális és alacsony testsúllyal született csecsemők esetében is, és nem befolyásolja hatását az anya társadalmi helyzete és IQ-ja.

"Száz éve az intelligenciahányados áll a természetről és a nevelésről szóló tudományos és közéleti vita középpontjában. Ez a mostani megállapítás bizonyíték arra, hogy a természet és a nevelés együttműködik" - mondta Terrie Moffitt, a kutatás egyik vezetője.

Egy korábbi felmérés egyszerűen mítosznak nevezte, hogy kapcsolat van a szoptatás és a magasabb intelligencia között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×