Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Négykezű, négylábú kislány: élősködő ikerpár nőtt a testéhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedden elkezdik azt a negyvenórás műtétet, amely túlélési esélyt kínál egy indiai kislány számára, aki négy karral és négy lábbal született. A kétéves Lakshmi Tatmát a gazdagság hindu istennőjéről nevezték el, akinek a hagyomány szerint ugyancsak négy karja van.

A kislány India Bihar szövetségi államának egyik távoli szegletében született, és amikor különleges testfelépítésének híre ment, Rampur Kodar Katti mintegy 500 lakója állt sorba, hogy áldást kapjon az újszülöttől.

A végtagok szaporaságának magyarázata, hogy a kislány testéhez egy kifejletlen, "élősködő" ikerpár nőtt hozzá a medencecsontnál. (A kislányt és a róla készített röngtenfelvételt megnézheti a Daily Telegraph oldalán.)

A műtét során a legújabb orvosi eljárásokat kell alkalmazni, mintegy 30 sebész dolgozik majd nyolcórás váltásokban. A beavatkozás mintegy 36 millió forintnak megfelelő összegbe kerül.

Első lépésben Lakshmi Tatma gerincoszlopát és veséit választják el fejletlen "ikertestvérétől", majd bezárják a medenceövét. A plasztikai sebészeknek a beavatkozás nyomán keletkező sebeket kell bőrrel lefedniük.

A Bangalore külvárosában elvégzendő műtét nélkül a kislány valószínűleg csak a kora serdülőkorát érné meg.

Az orvosok ugyanakkor bizakodók, mert Lakshmi Tatma vázrendszere teljesen ép, belső szervei pedig majdnem teljesen kifejlettek, így nem ez lesz az orvostudomány legbonyolultabb műtéte.

A szerény keresetből élő családnak szerencséje van, hogy a műtétet vezető orvos, Sharan Patil felfigyelt rájuk, mert korábban több kórház is visszautasította, hogy foglalkozzon a kislánnyal.