Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön a Google telefonja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Google megerősítette azokat a régen megindult találgatásokat, hogy belép a mobiltelefon-piacra.

A cég bejelentése szerint szabadon elérhető mobiltelefon operációs rendszert fejleszt, így hamarosan hirdetéseket és szolgáltatásokat kínálhat azoknak is, akik éppen nincsenek a számítógép előtt.

A bejelentés ugyan véget vetett a hónapok óta tartó bizonytalanságnak, ám az első Google-szoftverrel működő mobiltelefonokra még legalább 2008 második fél évéig várni kell.

A Google nem gyárt majd telefonokat, és azt sem tervezi, hogy márkajelét megjelentesse a készülékeken. Ehelyett négy gyártó (Motorola Inc., Samsung Electronics Co., HTC és LG Electronics Inc.) bizonyos készülékeit kell majd megvásárolniuk az érdeklődőknek, hiszen a program a régi készülékekre nem lesz telepíthető.

A mérnöki munka három esztendeje kezdődött, amikor a Google felvásárolta a Szilícium-völgy egyik feltörekvő cégét, az Android Inc.-t.

A termék piaci megjelenése komoly kihívást jelent a mobil operációs rendszert készítő többi társaságnak: a Microsoft Corp., a Research In Motion Ltd., a Palm Inc. és a Nokia-tulajdonban lévő Symbian mellett több kisebb gyártó érintett.

Mivel a Google szoftvere ingyenes lesz, hiszen a nyílt forráskódú Linux operációs rendszeren alapul, fejfájást okozhat a saját termékeiket piaci áron kínáló versenytársaknak.

A Google reméli, hogy a nyílt forráskód azt is elősegíti majd, hogy a fejlesztők újabb és újabb alkalmazásokat hozzanak létre. Ennek érdekében a fejlesztőcsomag heteken belül elérhetővé válik.

A Google-mobilokat a jelen állapot szerint az Egyesült Államokban a Sprint Nextel Corp. és a T-Mobile hálózatán lehet majd használni. Külföldön a China Mobile, a spanyol Telefonica és az olasz Telecom Italia írta már alá a szolgáltatási megállapodást.

Valamennyien tagjaivá váltak annak az immár 34 vállalatból álló csoportnak, az Open Handset Alliance-nak, amely olyan cégeket fog össze, mint az Intel Corp., a Qualcomm Inc., a Texas Instruments Inc., a Broadcom Corp. és az Nvidia Corp.

A Google-mobilok pénzügyi részletei még kidolgozás előtt/alatt állnak, de annyi szinte bizonyosra vehető, hogy olcsóbbak lesznek az Apple gyorsan népszerűvé vált iPhone-jánál.

A Wall Street szakértői szerint az új mobilszoftver képessé teszi a Google-t arra, hogy több pénzhez juthasson a reklámok terjesztése révén. A mobiltervek első részleteinek megjelenése óta a cég részvénye csaknem 40 százalékkal drágult; a hétfői kereskedés során 726 dolláros történelmi rekordot ért el.

A Google jelenleg 16 milliárd dolláros bevételének javát a keresőjét keretező szöveges hirdetésekből szerzi; a mobilpiac - elemzői vélekedés szerint - már két-három éven belül akár 5 milliárd dollárt is hozhat.

Ez magyarázza, hogy a részvény eddigi 745 dolláros 12 hónapos célárát 850 dollárra emelték brókercégek.