eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jön a Google telefonja

A Google megerősítette azokat a régen megindult találgatásokat, hogy belép a mobiltelefon-piacra.

A cég bejelentése szerint szabadon elérhető mobiltelefon operációs rendszert fejleszt, így hamarosan hirdetéseket és szolgáltatásokat kínálhat azoknak is, akik éppen nincsenek a számítógép előtt.

A bejelentés ugyan véget vetett a hónapok óta tartó bizonytalanságnak, ám az első Google-szoftverrel működő mobiltelefonokra még legalább 2008 második fél évéig várni kell.

A Google nem gyárt majd telefonokat, és azt sem tervezi, hogy márkajelét megjelentesse a készülékeken. Ehelyett négy gyártó (Motorola Inc., Samsung Electronics Co., HTC és LG Electronics Inc.) bizonyos készülékeit kell majd megvásárolniuk az érdeklődőknek, hiszen a program a régi készülékekre nem lesz telepíthető.

A mérnöki munka három esztendeje kezdődött, amikor a Google felvásárolta a Szilícium-völgy egyik feltörekvő cégét, az Android Inc.-t.

A termék piaci megjelenése komoly kihívást jelent a mobil operációs rendszert készítő többi társaságnak: a Microsoft Corp., a Research In Motion Ltd., a Palm Inc. és a Nokia-tulajdonban lévő Symbian mellett több kisebb gyártó érintett.

Mivel a Google szoftvere ingyenes lesz, hiszen a nyílt forráskódú Linux operációs rendszeren alapul, fejfájást okozhat a saját termékeiket piaci áron kínáló versenytársaknak.

A Google reméli, hogy a nyílt forráskód azt is elősegíti majd, hogy a fejlesztők újabb és újabb alkalmazásokat hozzanak létre. Ennek érdekében a fejlesztőcsomag heteken belül elérhetővé válik.

A Google-mobilokat a jelen állapot szerint az Egyesült Államokban a Sprint Nextel Corp. és a T-Mobile hálózatán lehet majd használni. Külföldön a China Mobile, a spanyol Telefonica és az olasz Telecom Italia írta már alá a szolgáltatási megállapodást.

Valamennyien tagjaivá váltak annak az immár 34 vállalatból álló csoportnak, az Open Handset Alliance-nak, amely olyan cégeket fog össze, mint az Intel Corp., a Qualcomm Inc., a Texas Instruments Inc., a Broadcom Corp. és az Nvidia Corp.

A Google-mobilok pénzügyi részletei még kidolgozás előtt/alatt állnak, de annyi szinte bizonyosra vehető, hogy olcsóbbak lesznek az Apple gyorsan népszerűvé vált iPhone-jánál.

A Wall Street szakértői szerint az új mobilszoftver képessé teszi a Google-t arra, hogy több pénzhez juthasson a reklámok terjesztése révén. A mobiltervek első részleteinek megjelenése óta a cég részvénye csaknem 40 százalékkal drágult; a hétfői kereskedés során 726 dolláros történelmi rekordot ért el.

A Google jelenleg 16 milliárd dolláros bevételének javát a keresőjét keretező szöveges hirdetésekből szerzi; a mobilpiac - elemzői vélekedés szerint - már két-három éven belül akár 5 milliárd dollárt is hozhat.

Ez magyarázza, hogy a részvény eddigi 745 dolláros 12 hónapos célárát 850 dollárra emelték brókercégek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×