eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma

Idegen fajok veszélyeztetik az evolúciós gondolat szülőhelyét

Ecuadori hivatalnokok szerint a szárazföldről bejutó állatok veszélyeztetik a Galápagos-szigetek egyedülálló élővilágát.

Annak ellenére, hogy szigorúan ellenőriznek minden kikötő hajót és landoló repülőgépet, nemrég egy iguanára és egy teknősre bukkantak a helyiek; az állatok valószínűleg a dél-amerikai kontinensről származnak.

Azok az állatok, amelyek a szárazföldről kerülnek be az elszigeteltsége miatt egyedülálló vadvilágba, a különleges óriásteknősök, tengeri iguanák és pintyek életfeltételeit veszélyeztetik.

A pintyek voltak egyébként azok az állatok, amelyek változatosságukkal elbűvölték a nagy természettudóst, Charles Darwint, és evolúciós elméletének kidolgozásában is fontos szerepet játszottak.

A szigetet egyre több turista keresi fel, és nő a kontinensről betelepülők száma is. A fejlődés pedig idegen állatfajokat is hoz magával.

A most megtalált iguana azért aggasztja a hatóságokat, mert valószínűleg egy gyorsan szaporodó fajhoz tartozik, amely így versenytársa lehet az őshonos fajoknak.

A szigeteken élnek olyan idegen fajok is, amelyeket direkt telepítettek be még azelőtt, hogy tudatosult volna a hatóságokban: mekkora veszélyt jelenthetnek a szigetek élővilágára.

Ilyen például az a több ezer elvadultan élő kecske, amelyek kiirtása komoly kihívást jelent a természetvédők számára.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×