eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kutatók vízhiányt jósoknak az évszázad közepére

Gyökeresen meg kell változtatni a vízgazdálkodást a Földön ahhoz, hogy a bolygó növekvő lakosságának ne kelljen vízhiánnyal szembenéznie 50 év múlva - ez áll abban a tanulmányban, amelyet a Víz Világhetére készítettek szakértők.

A világ 700 kutatójának az elmúlt öt évben végzett kutatásait összegző, A mezőgazdasági vízgazdálkodás teljes felmérése című tanulmány megállapítja: jelenleg a Föld minden harmadik lakója a vízhiány valamilyen formájától szenved.

"A vízhiány sokkal kiterjedtebb, mint gondoltuk és ez nagyon nyugtalanító" - nyilatkozta Frank Rijsberman, a tanulmányt koordináló Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet főigazgatója. Példaként azokat a "vízválságokat" idézte, amelyek jelenleg Kínát és Ausztráliát sújtják, tavaly pedig Indiában volt hasonló a helyzet.
Nem természeti, hanem emberi okai vannak

Véleménye szerint kétfajta vízhiány létezik: az egyik azokban a térségekben fordul elő, ahol túlságos nagy a víz kiaknázása, amely miatt csökken a vízréteg és kiszáradnak a folyók, a másik eset pedig abból fakad, hogy egyes országok nem rendelkeznek elegendő technikai vagy pénzügyi eszközökkel amúgy bőséges eső- vagy folyóvíz felfogására.

Rijsberman hangsúlyozta: a vízhiányoknak 98 százalékban emberi oka van és csak 2 százalékban természeti.

A felmérés szerint egyetlen kalóriát tartalmazó élelmiszer termeléséhez egy liter víz kell. Egy kiló búzához 4-500 liter víz kell, egy kiló húsipari termékhez 10 ezer liter. A mezőgazdaság használja fel a világ vízfogyasztásának 74 százalékát, 18 százalék az iparé és 8 százalék a közműveké.

A Víz Világhete, amelyen 140 ország szakértői vesznek részt, augusztus 21-től 26-ig tart.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×