Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fehér fénnyel vakítják el a filmkalózokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy olyan szerkezetet fejlesztettek ki az Egyesült Államokban, amely megakadályozza, hogy filmkalózok illegális felvételt készítsenek a mozikban. A prototípus képes megtalálni a teremben a felvételt készítő rejtett digitális kamerát, majd elárasztja azt fehér fénnyel, tönkretéve a felvételt.

A Georgia Institute of Technology műszaki egyetem fejlesztő csapata szerint készülékükkel a rejtett kamerás fotózást is meg lehet akadályozni.

A zavartalanabb magánéletre vágyó hírességek legnagyobb sajnálatára azonban a szerkezet nem működik a hagyományos filmet használó kamerák ellen, a lesifotósok pedig előszeretettel  ez utóbbit használják.

A fejlesztőcsoport elsőszámú célközönségét azonban nem is a hírességek jelentik. Elsősorban a kormányépületek védelmében, illetve az ipari kémkedésre jó lehetőséget adó kereskedelmi vásárok biztosításában látnak fantáziát.

A másik célcsoport a filmipar

A georgia-i műszaki egyetem csapata azonban együttműködik a filmiparral is, amelynek a hatalmas károkat okozó illegális másolatok készítésének megakadályozása a célja.

A prototípus két kamerát használ, amelyek a teremben lévő digitális kamerák CCD szenzorai által visszatükrözött fényt szűrik ki.

Mivel a visszatükrözött fény egyenes vonalban terjed, a kamerák képesek pontosan beazonosítani, hogy hol van a felvételre használt készülék. Ha megvan a "tettes" kamera, akkor a rendszer egy projektorból fehér fénnyel vakítja el.

A kész termék azonban már valószínűleg infravörös érzékelőket használ majd a kamerák helyzetének azonosítására, és lézert az elvakításukra.