eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Madárinfluenzánk nincs, fonálférgünk van

Magyarországon is megjelent a szúnyogok által terjesztett fonálférgesség (dirofiláriózis) - hangzott el a Magyar Állatorvosi Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének közgyűlésén. Az ember is megkaphatja.

A kutyákban és macskákban előforduló betegség a délebbi országokban már régóta ismert, az éghajlati változások során az utóbbi években azonban Magyarországon is megjelent.

Mivel szúnyog terjeszti, főleg a vízközelben élő állattartók az érintettek, de bárhol előfordulhat. A betegség zoonózis, tehát a háziállatokon kívül az ember is megfertőződhet a szúnyogoktól. Mivel a kifejlett parazitát már nagyon nehéz megkeresni, majd eltávolítani, fontos a megelőzés, leginkább szúnyogszezonban.

A prevenciónak két fő pontja van: a vérszívók távoltartása mind az embertől, mind az állattól. Emellett szükséges az állatok rendszeres, speciális féregellenes megelőző kezelése.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×