Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyógyítható lesz a vakság?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eddigi elméletek szerint a sérült látóideg képtelen a regenerálódásra, ám két amerikai kutató felfedezésének köszönhetően megdőlhet ez a nézet. Yuqin Yin és Larry Benowitz a Bostoni Gyermekkórházban kimutatott egy oncomodulinnak elnevezett fehérjét, amely a szemlencse sérülése után termelődött, elősegítve annak gyógyulását - olvasható a MedNovosztyi című hírportálon.

A kutatók - azt feltételezve, hogy a fehérje a sérült idegek helyreállítását is elősegíthetik - egy Petri-csészében a retina sejtjeit oncomodulinnal kezelték. Mint kiderült, a fehérje jelenléte megkétszerezte az úgynevezett axonok (az idegsejtek nyúlványainak) növekedési sebességét.

A kísérlet második szakaszában a kutatók sérült látóidegű patkányokon próbálták ki az oncomodulin hatását. Az ideg regenerálódási sebessége 5-7-szeresére növekedett.

A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy az oncomodulin az idegszövet növekedését és helyreállítását szabályozó génre is jótékony hatással van.  

Yugin Yin és Larry Benowitz, akik felfedezésüket a Nature Neuroscience című folyóiratban publikálták, abban bíznak, hogy az új fehérje révén lehetővé válik a vakság gyógyítása olyan esetekben, amikor valaki a látóideg trauma, daganat, vagy glaukoma (fokozott szemnyomás) okozta sérülése miatt vesztette el látását.

A felfedezés esetleg elősegítheti az agyvérzést és a gerincvelő-sérülést szenvedetett betegek gyógyulását is.