Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Működnek a laboratóriumban növesztett emberi szervek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sikerült teljes emberi húgyhólyagokat növeszteni laboratóriumi körülmények között, amelyek beültetésük óta jól működnek - jelentették be amerikai tudósok hétfőn. A pót-szerveket a betegek saját sejtjeiből növesztették, és átlagosan négy éve működnek a hét fiatal páciens szervezetében.

A The Lancet című brit orvosi lapban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a laboratóriumban növesztett húgyhólyagoknál nem jelentkezett számos olyan komplikáció, amely a sebészetileg, más testszövetekből kialakított húgyhólyag-pótlékoknál gyakran előfordul.

Mivel a beültetett húgyhólyagokat a betegek saját sejtjeiből növesztették, a kilökődés veszélyes sem merült fel, és így nem volt szükség immunszupresszióra, vagyis a beteg immunrendszerének gyógyszeres elnyomására sem.

"Teljesen feltérképezetlen területnek számított az, hogy pontosan miként lehet új szerveket növeszteni" - mondta Anthony Atala, a Winston-Salemi Wake Forest Egyetem orvosi iskolájának vezetője, aki Alan Retikkel, a bostoni gyermekkórház, és a Harvard professzorával együtt vezette a kutatást.

A tudósok azt remélik, hogy amennyiben a jelenlegi kísérletek gyorsan haladnak, egy nap több mint egy tucat, laboratóriumban növesztett szerv-félét, például részleges veséket és talán szívet is kaphatnak majd a betegek.