Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hal is van a génmódosított sertésben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Állítólag nincs hal íze annak a speciális disznóhúsnak, amelyet több amerikai egyetem közös kutatócsoportja kísérletezett ki, és amely az érelzáródást gátló Omega 3 zsírsavakban gazdag, így kifejezetten egészségesnek számít.

A különleges tulajdonságú hús nem az emlősökre jellemző Omega 6 zsírsavakat, hanem a lazacban és más a tengeri halakban található, a szívbetegekségek ellen ható Omega 3 zsírsavakat tartalmazza - jelentették be a kutatók a Nature Biotechnology című tudományos lap legújabb számában.

A tudósok 1.600 disznópetesejtet szívtak le a sertés anyaállatokból, módosították a sejtek génállományát, a petéket pedig visszaültették 14 nőstény sertésbe.

A 10 világra jött hímnemű utód DNS-vizsgálatakor kiderült, hogy a húsuk Omega 3 zsírsavakat tartalmaz - igaz, kevesebbet, mint a tengeri halak szervezete.

A kísérletet az Amerikai Egészségvédelmi Intézet és az amerikai Rákkutató Társaság finanszírozta.

Még nem kapható

Azt még nem tudni, hogy az újfajta, a szív- és érrendszert nem károsító disznóhús mikor kerülhet a fogyasztók asztalára.

Amerikában ugyan kevésbé szigorúan viszonyulnak a hatóságok és a polgárok a genetikailag módosított ételekhez, az Amerikai Élelmiszerengedélyező Hatóság egyelőre semmilyen génmódosítást nem engedélyez állatokban.

A hatóság arra hivatkozik, hogy nem áll rendelkezésre információ a génmódosított hús fogyasztásának az emberi szervezetre gyakorolt hatásairól.