eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla

Férgeknek köszönhetően fedezték fel a világ legöregebb hajóroncsait

A világ legrégebbi tengeri hajójának roncsait találták meg Egyiptomban amerikai és egyiptomi régészek. A hajóroncsok több mint négyezer évesek, és a sivatagi szárazságnak köszönhetően viszonylag jó állapotban maradtak fenn. A hajóroncsok arról tanúskodnak, hogy az egyiptomiak nemcsak a Nílust járták hajóikkal, hanem a tengereket is - adta hírül a National Geographic Online.

A Vörös-tenger mentén található Wadi Gawasis kikötőjéhez közel, hat nagyobb barlangban olyan deszkadarabokra, horgonyra, hajókötélre és hajólapátra bukkantak, melyek egykoron minden kétséget kizáróan tengeri hajók darabjai lehettek.

Cherly Ward, a Florida Állami Egyetem kutatója a The Times című brit napilapnak nyilatkozva elmondta: a barlangokat úgy kell elképzelni, mint a mostani hatalmas repülőgéphangárokat. A hajóbontó műhelyben azonban nemcsak hajótesteket tároltak, szedtek szét, raktak össze és hasznosítottak újra, hanem gyakran élelmiszerraktárként is használták. A megtalált hajódarabok kora bámulatra méltó: szinte kivétel nélkül több mint négyezer évesek.

A hajódarabok azt engedik sejtetni, hogy az egyiptomiaknak közvetlen kapcsolatuk lehetett a titokzatos punt királysággal is, sőt egyesek szerint éppen nekik adhatták el tengerjáró hajóikat.

Bár a leleteket már két évvel ezelőtt megtalálták, korukat csak mostanra sikerült bizonyosan megállapítani. A datálás során kiderült: a világ legöregebb hajóroncsait fedezték fel. Annak legfőbb bizonyítéka pedig, hogy a hajókat nemcsak rövid távú utazások alkalmával használták, nem más, mint a deszkákban és hajólapátokban megtalálható tengeri férgek nyomai. Cherly Ward szerint a hajóférgek csak olyan hajók deszkázataiban telepednek meg, amelyek hosszabb ideig vannak a vízen.

Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×