eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vulkánkitörés temette maga alá az indonéz Pompejit

Tudósok szerint egy Pompejihez hasonló várost találtak az egyik indonéz szigeten. A 10 ezer fős város egy 1815-ös vulkánkitörés következtében tűnt el. A katasztrófa akkora volt, hogy a hamu miatt még Magyarországon is barna hó esett.

A modern idők egyik legnagyobb vulkánkitörése rázta meg 1815. április 10-én az Indonéziához tartozó Sumbawa szigetét. A Tambora-hegy kitörése a sziget teljes civilizációját megsemmisítette.

Egy amerikai és indonéz tudósokból álló csapat most egy zsúpfedeles ház és a benne élők gyakorlatilag érintetlen maradványait tárta fel. A kutatók szerint ez csak a kezdet: valószínűleg a teljes 10 ezer fős város érintetlenül fekszik a lávaréteg alatt.

"Van rá esély, hogy Tambora legyen a kelet Pompejije, ami hatalmas kulturális érdeklődést váltana ki" - fogalmazott a Rhode Island Egyetem kutatója. "Az összes lakos, az otthonaik és a kultúrájuk úgy található meg, ahogy az az 1815-ös vulkánkitörés idején volt" - tette hozzá Haraldur Sigurdsson.

A Tambora hegy 1815 áprilisi kitörése a legnagyobb feljegyzett vulkánkitörés volt az emberiség történetében. Olyan hangos volt, hogy 1700 mérfölddel arrébb is lehetett hallani, a füst pedig 28 mérföld magasra lövelt.

A kitörés mintegy 10 ezer embert ölt meg azonnal, az elkövetkező hetekben pedig még 117 ezren vesztették életüket a járványoktól.

A természeti jelenség a bolygó klímájára is hatással volt. Olyan sok hamu került ugyanis a levegőbe, hogy az általános lehűlést okozott, olyannyira, hogy 1816-ot az emlékezet a "nyár nélküli évként" raktározta el.

Az amerikai Maine államban olyan hideg volt, hogy nyáron elfagyott a termés, Magyarországon pedig barna hó esett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×