eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla

A kakaó tényleg jó a szívnek?

A kakaónak a szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását már a XVIII. század óta sejtik a szakemberek, és hiszik a csokoládé szerelmesei. Most azonban úgy tűnik, egy holland kutatócsoport tudományos bizonyítékot is talált arra, hogy a kakaó jó a szívnek.

A holland Nemzeti Közegészségügyi és Környezet-egészségügyi Intézet tudóscsoportja egy 1985-ben elindított kísérletben 470 idős férfi étkezési szokásait és egészségi állapotát kísérte figyelemmel 15 éven keresztül.

Ez alatt az időszak alatt azoknak a férfiaknak, akik rendszeresen fogyasztottak kakaót, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint azoknak, akik nem. A legmegrögzöttebb kakaófogyasztók ráadásul fele akkora eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben, mint társaik.

A Brit Szív Alapítvány orvosi szóvivője azonban arra figyelmeztet: a kakaófogyasztás, például ha csokoládé formájában történik, rengeteg kalória- és zsírbevitellel is jár.

"Azt persze nem mondjuk, hogy soha ne egyenek az emberek csokoládét, de ennél jobb módszer is van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére" - hangsúlyozta Cathy Ross, aki úgy vélte: a holland kutatás eredménye is azt erősíti meg, hogy még több vizsgálatra van szükség a témában.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×