eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem jó a prosztatarák-teszt?

A prosztatarák korai felismerésére létrehozott PSA-teszt bevezetésével nem nőtt a betegek túlélési esélye - közölték a Yale Egyetem kutatói 1000, 50 év körüli férfi vizsgálata után.

A Vas megyei Markusovszky kórház urológus főorvosa szerint viszont a teszt más vizsgálatokkal kombinálva segít meghatározni, hogy szükség van-e szövettani vizsgálatra egy adott betegnél.

Engert Zoltán elismeri, hogy a vizsgálatot számos kritika éri. Ennek ellenére bizonyos esetben muszáj elvégezni. Mellette a tapintásos és az ultrahangos vizsgálat is létezik, önmagában viszont egyik sem elegendő ahhoz, hogy ki lehessen mondani a betegség gyanúját.

A teszt olyan sejteket mutat ki a prosztatában, amelyek minden férfinál megvannak. A betegeknél viszont tízszer több van belőlük.

A sejtszám egy másik betegség szövődményeként is megemelkedhet, ezért el kell végezni más vizsgálatokat is.

Önmagában viszont a tapintás sem elegendő, mivel gyakran már a prosztata tömöttebbé válása előtt felismerhető a betegség.

A férfiak körében a rákos megbetegedések között a második leggyakoribb a prosztatarák. Magyarországon egy év alatt 1.500-an halnak meg ebben a betegségben.

A betegségre utaló korai tünetek nincsenek. Később a prosztata megnagyobbodása jelzi, és a jóindulatú betegségtől eltérően sokkal gyorsabban rosszabbodik a beteg állapota.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×