eur:
393.59
usd:
368.56
bux:
66029.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Áramszünet miatt elhalasztották az űrszonda startját

Újabb 24 órával elhalasztották a Plútó bolygóra induló New Horizons amerikai űrszonda startját.

A halasztásról azután döntöttek, hogy áramszünet volt a marylandi Johns Hopkins egyetem fizikai laboratóriumában berendezett ellenőrző főhadiszálláson - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Kedden a floridai Cape Canaveral kilövőállomás körüli erős szelek akadályozták meg az indítást.

A NASA-nak még 27 napja van arra, hogy felbocsássa a New Horizons-t. Az űrszondának 2015-ig kell a Plútó közelébe érnie 4,8 milliárd kilométeres út megtétele után.

Ha január 27-e után indulhat a szonda, akkor több évvel tovább tarthat az út. A misszióban dolgozó tudósok szerint mindenképpen végre kell hajtani a küldetést még 2020 előtt, mert azután a Plútó túl messzire távolodik a Naptól, légköre pedig megfagy, és hótömeggé alakul át.

A Plútó az egyetlen bolygó a naprendszerben, amelyet eddig még nem vizsgált meg űrszonda.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×