eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla

Rossz hír a Portugália elleni meccs előtt!

Története során a magyar válogatott még soha nem nyert Portugália ellen. Öt barátságos és öt tétmeccset hoztunk össze, ezekből kettő megtalálható az MLSZ TV Archív csatornájában.

Olyan mérkőzéssel kezdődött a magyar-portugál futballtörténelem, amelyet csak 74 évvel a találkozót követően ismert el hivatalos meccsnek a Magyar Labdarúgó Szövetség. Ugyanis 1926. december 26-án a Sabaria és a Hungária vegyes csapata lépett pályára Portóban, és ezt sokáig csak a portugálok jegyezték hivatalos, országok közötti összecsapásnak. Változatos meccs volt, 22 perc után a magyar csapat Holzbauer és Braun révén 2-0-ra vezetett, ám a portugálok fordítottak és a 60. percben már 3-2-re vezettek. Negyedórával a vége előtt ismét Holzbauer villant, ő mentette döntetlenre a derbit.

Hét évvel később, 1933. január 29-én, Lisszabonban, a magyar profi válogatott lépett pályára, 2000-ig ez sem számított hivatalos mérkőzésnek itthon. A 35. percben Barátky Gyulát és Cesar de Matost is kiállította a játékvezető, végül 1-0-ra kikaptunk.

Sokáig az 1938. január 9-én, Lisszabonban lejátszott Portugália-Magyarország találkozót tekintették az első meccsnek a két nemzet között. Méretes pofonba szaladtunk bele, a 4-0-s vereség azért volt különösen fájó, mert akkoriban még nem jegyezték Európa legjobbjai között a portugálokat. Az sem mentette a helyzetet, hogy tartalékos volt a csapat, a Ferencváros játékosai például klubjukkal túráztak, nem tarthattak a többiekkel.

1956. június 29-én az Ilku – Buzánszky, Teleki, Lantos – Bozsik, Palotás –Budai II, Kocsis, Machos (Berendy), Puskás, Fenyvesi összeállítású csapat sem bírt Portugáliával. Ez is barátságos meccs volt, amelyet abban az évben négy, nyeretlenül megvívott találkozó előzött meg, vagyis finoman szólva sem játszott csúcsformában a válogatott. Lisszabonban sem sikerült nyerni, 2-2 lett a vége, és ez Sebes Gusztáv szövetségi kapitány leváltásához vezetett.

Tíz évvel később játszottuk az első tétmérkőzést Portugáliával, 1966. július 13-án Manchesterben, az Old Traffordon, világbajnoki találkozón futottunk össze. Baróti Lajos a Szentmihályi – Mátrai – Káposzta, Mészöly, Sipos, Sóvári – Nagy I., Albert, Rákosi – Bene, Farkas tizenegyet küldte pályára. Balszerencsés találkozó volt, Szentmihályi kétszer is hibázott. Augusto révén a 3. percben gólt szereztek a portugálok, Bene még a 60. percben egyenlített, de hét perccel később Augusto ismét betalált. A maradék időben az egyenlítésért küzdöttünk, akadtak helyzetek, azonban a 90. percben Torres bebiztosította a portugál sikert.

Mészöly Kálmánnak szövetségi kapitányként sem sikerült a visszavágás. 1983-ban Coimbrában gól nélküli döntetlenre végzett a Katzirz – Martos, Kocsis I., Garaba, Tóth J. – Hannich, Nyilasi, Póczik, Varga J. (Hajszán) – Kiss L. (Törőcsik), Pölöskei összeállítású együttes. Nem volt ez rossz eredmény, tekintve, hogy Portugália egy évvel később Eb-elődöntőt játszott.

Bicskei Bertalan csapata 1998-ban öt veretlenül megvívott, barátságos meccsel melegített a portugálok elleni, budapesti Eb-selejtezőre. A Király – Fehér Cs. (Korsós Gy.), Lakos, Hrutka, Mátyus – Lisztes (Dárdai), Halmai, Illés – Dombi (Kovács Z.), Horváth F., Hamar összeállítású magyar csapat az 56. percig vezetett Horváth góljával. A többek között Figóval és Rui Costával felálló sztárcsapat azonban fordítani tudott, és 3-1-re nyert.

Egy évvel később a visszavágó simább meccset hozott, a portugál csapat esélyt sem adott Lisszabonban, negyedóra elteltével kétgólos előnyt szerzett, és Pauleta kiállítása után is betalált. Abel Xavier állította be a 3-0-s végeredményt.

2009 szeptemberében Erwin Koeman vezette a magyar válogatottat Portugália ellen. Szépen megtelt a Puskás Ferenc Stadion, 42 ezren jöttek össze. A riválisnál Cristiano Ronaldo is pályára lépett, de nem ő volt a hős: a 10. percben Deco balról ívelt szabadrúgást kapu elé, amit Pepe a hálóba fejelt, a portugálok 1-0-ra nyertek.

A visszavágón, csakúgy, mint tíz évvel korábban, ismét 3-0-ra kaptunk ki. Simao Sabrosa a 18. percben szerezte meg a vezetést, majd a hajrában újabb gólt vágott és Liedson is betalált. Akkor, azzal a vereséggel elszálltak a továbbjutási esélyeink.

Forrás: mlsz.hu

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×