eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Színes forgatag a szurkolói zónákban

A korábbi nagy futballtornákon megszokott színes forgatag jellemzi a franciaországi Európa-bajnokság szurkolói zónáit, ahol sok nemzet drukkerei együtt ünneplik a világ legnépszerűbb sportágának idei csúcseseményét.

Vasárnap este Nizzában a házigazda franciák utolsó, Svájc elleni csoportmeccsére több ezer rajongó gyűlt össze a tengerparton kialakított szurkolói zónában, ahol békésen és jó hangulatban nézték meg a gól nélküli döntetlennel végződött összecsapást a svájci és francia drukkerek. A lefújást követően a két gárda szimpatizánsai táncolva, énekelve együtt ünnepeltek, utóbbiak a csoportelsőséget, előbbiek a továbbjutást.

Jól jellemzi a barátságos és ünnepi hangulatot, hogy a német mezbe öltözött szurkolók arcára ezúttal éppen francia zászlót festettek, miközben jó hangulatú beszélgetést folytattak svájci "kollégáikkal". A szurkolói zónában nem csak a közvetített mérkőzésen szereplő csapatok drukkerei képviseltették magukat: német, lengyel, svéd, ír, belga, magyar és portugál szurkolók is nagy számban jelentek meg vasárnap este. Utóbbiakkal beszélgetve kiderült, egyáltalán nem aggódnak a magyarok elleni mérkőzés miatt, pedig ha nem győz a csapatuk, akkor könnyen kieshetnek. Szerintük kedvenceik úgy aratnak háromgólos győzelmet, hogy Cristiano Ronaldo, akit a világ legjobb futballistájának neveztek, mesterhármast ér el. Azt viszont elismerték, a magyar csapat játéka alaposan meglepte őket, nem számítottak arra, hogy ilyen jó és eredményes futballt mutatnak majd be.

A zónáknál fokozottan ügyelnek a rendre a francia hatóságok. A bejutásnál motozással és fémdetektoros kapuval ellenőrzik az érdeklődőket, nehogy tiltott tárgy jusson a területre. A beléptetést követően viszont francia zászlót osztogatnak mindenkinek, ingyen. Belül csak a biztonsági szolgálat emberei vannak jelen, de a bejáratnál szolgálatot teljesítenek a francia rohamrendőrség osztagai is, hogy ha bármi rendbontás lenne a területen belül, akkor pillanatokon belül közbe tudjanak lépni.

A szurkolók önfeledt szórakozását viszont nemcsak a közvetített mérkőzések szolgálják. A kontinensviadal üdítőitalokat gyártó támogatójánál fényképeket készíthetnek magukról a fanatikusok, a sörös szponzor standjánál csocsóasztal várja a drukkereket, illetve egy lemezlovas pörgeti a legnagyobb mai slágereket. Szintén a kényelmet segíti elő, hogy az óriáskivetítőnél néhány csapos olyan hátitáskával van felszerelve, amiből csapolni tudja a sört, így meccsnézés közben a szomjas drukkereknek nem kell elsétálniuk a pultig, azaz véletlenül sem maradnak le a fontosabb jelenetekről.

A tíz Eb-város legszebb, központi részein kialakított szurkolói zónák árai kissé borsosak: egy szendvics vagy hot-dog 6 euróba, azaz közel 2000 forintnak megfelelő összegbe kerül, egy kicsi, 2,5 decis sör 4,5, míg a félliteres nagy 6 eurót kóstál.

A találkozó végén az elvonulás gond nélkül, rendezetten zajlik, éjfélre kiürítik a területet. Utána legfeljebb az autós forgalom nagyobb és zajosabb a késő estéhez képest, mivel folyamatos és ütemes dudaszó hallatszik az éjszakában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×