eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyarország-Izland 1-1

A magyar labdarúgó-válogatott a hajrában egyenlítve 1-1-es döntetlent ért el szombaton Izland ellen a franciaországi Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában, így közel került a nyolcaddöntőbe jutáshoz.

A három ugyanilyen rendszerben lebonyolított világbajnokságon mindössze egyetlen csapat esett ki négy ponttal, de matematikailag a magyarok még nem jutottak a 16 közé. Az utolsó körben Bernd Storck szövetségi kapitány együttese szerdán Portugáliával találkozik Lyonban.

Eredmény, F csoport, 2. forduló:

Magyarország-Izland 1-1 (0-1)

-----------------------------

Marseille, Velodrome Stadion, 60 842 néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)

gólszerzők: Saevarsson (88., öngól), illetve G. Sigurdsson (40., 11-esből)

sárga lap: Kádár (81.), Kleinheisler (83.), Nagy (91.), illetve Gudmundsson (42.), Finnbogason (75.), Saevarsson (77.)

Magyarország:

-------------

Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland (Szalai Ádám, 85.), Kádár Tamás - Gera Zoltán - Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Stieber Zoltán (Nikolics Nemanja, 67.) - Priskin Tamás (Böde Dániel, 67.)

Izland:

-------

Hannes Halldorsson - Birkir Saevarsson, Ragnar Sigurdsson, Kári Arnason, Ari Skúlason - Johann Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Aron Gunnarsson (Emil Hallfredsson, 67.), Birkir Bjarnason - Kolbeinn Sigthórsson (Eidur Gudjohnsen, 84.), Jón Dadi Bödvarsson (Alfred Finnbogason, 69.)

I. félidő:

----------

39-40. perc: az izlandiak jobb oldali szögletét követően Király kiejtette a labdát, megpróbált utána vetődni, de nem érte el, átesett rajta egy izlandi, majd Kádár ütközött Aron Gunnarssonnal, az orosz bíró pedig büntetőt ítélt. Gylfi Sigurdsson higgadtan a jobb sarokba lőtt, Király balra vetődött (0-1).

II. félidő:

-----------

88. perc: Nagy remek indítása után Nikolics tört be veszélyesen a 16-oson belülre a jobb oldalon, középre gurított és a labda a Böde elől menteni igyekvő Saevarssonról került a gólvonal mögé (1-1).

Valamivel kevesebb mint egy órával a kezdő sípszó előtt néhány fekete, Magyarország feliratú pólós szurkoló megpróbált az egyik szektorból a másikba átmászni, de a biztonsági személyzet ezt megakadályozta. Ezt követően megerősítették az egyik kapu mögötti lelátó biztonsági személyzetét, illetve a rohamrendőrök is nagy számban felvonultak. A kisebb "közjáték" után viszont a lelátókon nagy többségben lévő magyar szurkolók varázslatos hangulatot teremtettek az amúgy is kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező arénában: a több mint húszezer magyar például együtt énekelte "Az éjjel soha nem érhet véget" című számot, amikor az felcsendült a Vélodrome-ban.

Az első perctől magához ragadta a kezdeményezést a magyar csapat. Egyértelműen irányított és a kezdetektől sokkal többet birtokolta a labdát, az izlandiak jószerivel csak elvétve találkoztak vele, s akkor is saját térfelükön. Az első kapu felé tartó kísérlet mégis a szigetországiakhoz fűződik, de Bödvarsson fejese fölé szállt.

A magyarok számos ígéretes akciót vezettek a két szélen, de a beadások az izlandi kapus kezében kötöttek ki, vagy a védők fejelték ki, Dzsudzsák lövését pedig blokkolták. Hiába volt elképzelés a magyar válogatott játékában helyzetig nem jutott, mert az utolsó passzok rendre pontatlanok voltak. A labdabirtoklásban óriási volt a különbség, a kékmezesek meg sem próbálkoztak a letámadással, míg a magyarok ilyen jellegű kísérletei rendre sikeresek voltak.

Az utolsó negyedórára kiegyenlítettebbé vált a meccs és már helyzetek is adódtak a kapuk előtt. Előbb a 31. percben Gudmundssonról "lepattant" Kádár, ez ziccert teremtett, de az izlandi jobbszélső lövését Király lábbal hárította. Erre válaszul két magyar lehetőség következett: előbb az utolsó pillanatban mentettek Dzsudzsák elől, majd az ezt követő szöglet után Kleinheisler próbált a 16-os jobb oldaláról a hosszú sarokba csavarni, de fél métert tévedett. A 39. percben Király hibája - szöglet után kiejtette a labdát - 11-est eredményezett, amit higgadtan értékesített Gylfi Sigurdsson, így hiába volt 69 százalékban a magyaroknál a labda, az északiak vonulhattak előnnyel az öltözőbe.

A folytatásban sem változott a játék képe: a magyarok többet birtokolták a labdát és támadtak, ugyanakkor nem találtak rést az izlandi védelmen, amikor pedig Kleinheisler két ízben is távoli lövéssel próbálkozott, nem találta el a kaput. Az első félidőtől eltérően ekkor már az izlandiak megpróbálkoztak gyors ellentámadásokkal, amelyek azonban nem voltak veszélyesek.

A 60. perctől fokozódott a magyar nyomás, az izlandiak hosszú perceken át nem jutottak el a magyar térfélig, de láthatóan ez egyre kevésbé volt céljuk, őket már csak az eredmény tartása érdekelte.

Már-már úgy tűnt, hogy a magyar fölény nem vezet gólra, amikor Nikolics megindulás és középre adása nyomán összejött az egyenlítés.

A percekig tartó gólörömben a magyar táborban számos görögtűz lobbant, majd ezek nagy része végül a pályára repült.

A ráadásban majdnem mégis vereség lett a vége, mert az izlandiak 16 méteres szabadrúgása ugyan lepattant a sorfalról, de az ismétlésnél a labda, amely megpattant egy magyar játékoson, nem sokkal kerülte el a bal alsó sarkot.

A magyar csapat győzelemként ünnepelte a döntetlent, melynek végén a játékosok és a szurkolók együtt elénekelték a Himnuszt.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×