eur:
394.24
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Követi a magyar szurkolókat a konzuli szolgálat Marseille-be

A Franciaországba kilátogató futballszurkolók regisztrációjára hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádiónak azt mondta: vész esetén a magyar diplomácia könnyebben tud számukra segítséget nyújtani. Az ideiglenes konzuli szolgálat szerda estig Bordeaux-ban üzemel, majd átteszi a székhelyét a szombati meccs helyszínére, Marseille-be.

„Mind a három francia városban, ahol a magyar válogatott csoportmérkőzést játszik, ideiglenes konzulátust hoztunk létre. Így természetesen Marseille-ben is már működik az ideiglenes konzulátusunk és a mobil konzuli egység, ami gyakorlatilag egy mikrobuszban három konzuli munkatársunkat jelenti” - közölte Szijjártó Péter.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt néhány napban számtalan esetben érkezett kérés a konzuli szolgálat felé.

„Két esetben ideiglenes útlevelet kellett kiállítanunk, 11 másik esetben úti okmánnyal kapcsolatosan kellett más típusú intézkedést végrehajtanunk. Egy magyar állampolgár pedig őrizetben van boxerbirtoklás miatt, akinek természetesen minden létező konzuli segítséget megadunk. Emellett pedig kisebb ügyekben – lopások – után keresték a konzuli szolgálatot és kértek segítséget” - részletezte a külgazdasági és külügyminiszter.

„Mivel sok ember van egy helyen, ez nyilvánvalóan a rosszakaratú emberek számára mindig egy lehetőség. Ezért arra kérjük a magyarokat, hogy a személyes értékeikre mindig a lehető legjobban figyeljenek, az autóikat akkor is tartsák zárva álló állapotban, ha éppen benne tartózkodnak” – tanácsolta.

Kifejtette: Marseille-ben az elmúlt napok angol-orosz összecsapásai nyomán szigorításokat léptetett életbe, és erről tájékoztatták az ideiglenes konzuli irodánkat is. Ennek jegyében tilos az alkohol árusítása elvitelre a belvárosban, és helyben is tilos az alkohol fogyasztása közterületeken. Nagyon fontos, hogy ezt betartsa minden magyar szurkoló, mert ha bármilyen rendbontás történik, vagy bármilyen szabálysértést érzékelnek a marseille-i rendőrök, akkor azonnal letartóztatják az elkövetőket, akik így egészen biztosan lemaradnak a mérkőzésről.

„Azt kérik a marseille-i rendőrök a Marseille-be kilátogató magyar szurkolóktól, hogy a stadiont ne a belvárosból, hanem a tengerparton kijelölt szurkolói zónából közelítsék meg, mert így tudják garantálni a biztonságukat” – tolmácsolta a kérést a külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette: a magyar szurkolókkal együtt Franciaországban tartózkodik egy TEK-munkatárs is, aki természetesen azért van a helyszínen, hogy – amennyiben szükséges – a konzuli védelmen túli feladatokat is el tudja látni.

Hangsúlyozta, hogy mindenkit arra kérnek, hogy a helyi biztonsági előírásoknak minden szempontból feleljen meg, illetve ha valamilyen baj éri, azonnal jelentkezzen a konzuli szolgálatnál. Ebből a szempontból nagyon fontos az előzetes regisztráció.

Közölte, hogy a Franciaországba látogató magyarok közül 7800-an regisztrálták magukat, ami azért nagyon fontos, mert ha baj történik, akkor tudják, hogy kiket kell keresniük, és milyen telefonszámokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×