Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyarok a győztes meccs után sem törnek-zúznak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
„Meglepetés” – a francia sportkommentátorok leggyakrabban ezt a szót használják a magyar válogatott keddi teljesítménye kapcsán, a Bordeaux-i média pedig a magyar szurkolók lelkesedésén lelkesedik.

„A magyar csapat az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetése”, hangoztatják csaknem egybehangzóan a francia sportújságírók és szakértők a keddi, szerintük látványos és dinamikus magyar-osztrák összecsapást követően. Többen sportszerűen bevallották: túlértékelték az osztrák válogatottat, „arra számítottunk, hogy sima győzelmet aratnak, és éppen az ellenkezője történt” – fogalmazott egyikük.

A franciáknak egyébként a magyar csapat lelkesedése, a játékosok szolidaritása, azaz a csapatszellem tetszett a leginkább. A Le Figaro című napilap elemzői emellett a bajnokság legidősebb játékosának számító Király Gábor kiemelkedő teljesítményét, illetve a Kleinheisler-Szalai páros hatékonyságát hangsúlyozták.

Azt, hogy az első negyedórában a magyarok játéka idegesnek, kapkodónak mutatkozott, annak tudták be, hogy a csapat negyvennégy évnyi kihagyás után tért vissza a kontinenstornára. A francia bírók által kiválóan vezetett mérkőzést kísérő focirajongók egyébként meglepőnek találták, hogy Király melegítőnadrágban védett, ám a Le Monde újságírója hamar megnyugtatta őket, közölve, hogy a viselet teljesen szabályos.

Ami a magyar szurkolókat illeti, a Bordeaux-i székhelyű Sudouest című regionális napilap munkatársai a mérkőzés előtt kissé aggódva számoltak be az ultrák tömeges érkezéséről, és a fekete pólókba öltözött rajongók láttán nem sok jóra számítottak. Aminek az oka az volt, hogy a franciák a fekete színű öltözetről reflexből a politikai megmozdulásokon törő-zúzó anarchista és szélsőbaloldali aktivistákra asszociálnak.

A mérkőzést követően érthető módon megkönnyebbüléssel nyugtázták, hogy a magyarok óriási lelkesedéssel, ugyanakkor rendbontás és erőszakoskodás nélkül bátorították csapatukat. Ezt a fajta sportszerű magatartást az angol és az orosz szurkolók randalírozása óta az itteni média különösen méltányolja. A fentiek alapján nyugodtan kijelenthető: a Marseille-ben szombaton sorra kerülő magyar-izlandi mérkőzést valószínűleg lényegesen nagyobb média érdeklődés kíséri majd.