eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A magyarok a győztes meccs után sem törnek-zúznak

A magyarok a győztes meccs után sem törnek-zúznak

„Meglepetés” – a francia sportkommentátorok leggyakrabban ezt a szót használják a magyar válogatott keddi teljesítménye kapcsán, a Bordeaux-i média pedig a magyar szurkolók lelkesedésén lelkesedik.

„A magyar csapat az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetése”, hangoztatják csaknem egybehangzóan a francia sportújságírók és szakértők a keddi, szerintük látványos és dinamikus magyar-osztrák összecsapást követően. Többen sportszerűen bevallották: túlértékelték az osztrák válogatottat, „arra számítottunk, hogy sima győzelmet aratnak, és éppen az ellenkezője történt” – fogalmazott egyikük.

A franciáknak egyébként a magyar csapat lelkesedése, a játékosok szolidaritása, azaz a csapatszellem tetszett a leginkább. A Le Figaro című napilap elemzői emellett a bajnokság legidősebb játékosának számító Király Gábor kiemelkedő teljesítményét, illetve a Kleinheisler-Szalai páros hatékonyságát hangsúlyozták.

Azt, hogy az első negyedórában a magyarok játéka idegesnek, kapkodónak mutatkozott, annak tudták be, hogy a csapat negyvennégy évnyi kihagyás után tért vissza a kontinenstornára. A francia bírók által kiválóan vezetett mérkőzést kísérő focirajongók egyébként meglepőnek találták, hogy Király melegítőnadrágban védett, ám a Le Monde újságírója hamar megnyugtatta őket, közölve, hogy a viselet teljesen szabályos.

Ami a magyar szurkolókat illeti, a Bordeaux-i székhelyű Sudouest című regionális napilap munkatársai a mérkőzés előtt kissé aggódva számoltak be az ultrák tömeges érkezéséről, és a fekete pólókba öltözött rajongók láttán nem sok jóra számítottak. Aminek az oka az volt, hogy a franciák a fekete színű öltözetről reflexből a politikai megmozdulásokon törő-zúzó anarchista és szélsőbaloldali aktivistákra asszociálnak.

A mérkőzést követően érthető módon megkönnyebbüléssel nyugtázták, hogy a magyarok óriási lelkesedéssel, ugyanakkor rendbontás és erőszakoskodás nélkül bátorították csapatukat. Ezt a fajta sportszerű magatartást az angol és az orosz szurkolók randalírozása óta az itteni média különösen méltányolja. A fentiek alapján nyugodtan kijelenthető: a Marseille-ben szombaton sorra kerülő magyar-izlandi mérkőzést valószínűleg lényegesen nagyobb média érdeklődés kíséri majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×