eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ronaldo és Messi gólpárbajáról is dönt az El Clásico

Ronaldo és Messi gólpárbajáról is dönt az El Clásico

A szombati El Clásico előtt nagy téma a spanyol sajtóban Cristiano Ronaldo és Lionel Messi rivalizálása. A Marca még azt is kiszámolta, hogy ez a mérkőzés dönthet arról, hogy a nagy sztárok közül ki lesz 2017 gólkirálya.

Lionel Messi, a Barcelona történetének első számú góllövője 607 hivatalos mérkőzésen 525 gólt szerzett eddig a Barcelona első csapatában. Cristiano Ronaldo 2009 nyarán került a Real Madridhoz, azóta 415 mérkőzésen 422 gólt szerzett. Utóbbival egyébként a klub örökranglistájának élére került. Azaz:

az argentin szerzett eddig több gólt, de a portugál átlaga a jobb.

2017 tavasza kétségtelenül kettejük közül Cristiano Ronaldóé volt (sőt: CR minden bizonnyal az akkori teljesítményével érdemelte ki pályafutása ötödik aranylabdáját), ősszel ellenben Messi lőtt több gólt. Vezeti a Primera División góllövőlistáját, miután 16 mérkőzésen tizennégyszer talált a kapuba. Ronaldo, aki az utóbbi hónapokban elsősorban a Bajnokok Ligájában remekelt (6/9), 11/4-es mutatónál tart.

Az El Clásicókon Lionel Messi lőtte eddig a legtöbb gólt (26), Cristiano Ronaldo, mindössze eggyel lemaradva a Real Madrid klubrekordere, Alfredo Di Stéfano mögött, tizenhéttel a harmadik.

A 2017-es esztendőben mind a két szupersztár 53 gólt lőtt, ezzel holtversenyben állnak Edinson Cavanival a „világranglista” élén. Cristiano Ronaldo 11 mérkőzésen 11 gólt szerzett a portugál válogatottban, 48 találkozón 42-t a Real Madrid mezében. Az ötvenháromból nyolc született büntetőből (2+6), három szabadrúgásból (1+2), 47 a tizenhatoson belülről (9+38), s 6 a büntetőterületen kívülről (2+4). Lionel Messi hét mérkőzésen négy gólt lőtt az Albiceleste mezében, 56 meccsen 49-et a katalánoknál. Az ötvenháromból kilenc született büntetőből (1+8), öt szabadrúgásból (0+5), 41 a tizenhatoson belülről (3+38), s 12 a büntetőterületen kívülről (1+11). A fentiekből következően – miután a gólszám azonos, de Messi valamivel több mérkőzést játszott – kicsivel Cristiano Ronaldo gólátlaga jobb.

A legnagyobb különbség abban mutatkozik, hogyan szerezték a gólokat.

A portugál csillag 11 gólját fejelte, 10 gólt rúgott ballal, 31-et jobbal. Ezzel szemben Messi mindössze egy gólt fejelt, csupán hetet rúgott jobbal, s 45-öt ballal. A Real Madrid a mérkőzései 89,5 százalékát megnyerte, amikor Cristiano Ronaldo gólt szerzett. De a Barcelona is közel kilencven százalékban (88,9) győzött, amikor Messi a kapuba talált.

Ami az aktualitásokat illeti, Cristiano Ronaldo a hét elején kihagyott néhány napot (még pontosabban: nem a többiekkel együtt edzett), de pénteken már újra a csapattal dolgozott. Igazán megadta a módját a rangadóra való felkészülésnek, mert új frizurát varázsoltatott magának.

A Marca megszavaztatta az olvasóit arról, hogyan állítanák össze a két csapat álomtizenegyét a korábbi El Clásicókra gondolva. A Real Madridnál Zinedine Zidane játékos-edző lett, hiszen beszavazták a csapatba, s őt választották edzőnek. A tizenegy: Iker Casillas – Sergio Ramos, Hierro, Roberto Carlos – Míchel, Redondo, Modrić, Zidane – Raúl, Di Stéfano, Cristiano Ronaldo. A tartalékok: Zamora (az egyedüli, aki mindkét csapat sztárja volt), Sanchis, Marcelo, Pirri, Hugo Sánchez és Ronaldo.

A Barcelona tizenegye: Victor Valdés – Daniel Alves, Puyol, Ronald Koeman – Maradona, Xavi, Busquets, Iniesta – Cruyff – Messi, Ronaldinho. „Tartalékok”: Zubizarreta, Piqué, Abidal, Guardiola, Kubala, Romário, Eto'o. Itt is „játékos-edző” dirigálna: Guardiola. (A katalánoknál is akad egy játékos, aki korábban az ellenfélnél is szerepelt, Samuel Eto'o.)

Sajnos, nem a fenti kezdőcsapatok futnak majd ki holnap délután 1 órakor a Santiago Bernabéu gyepére, de a felsoroltak közül többen is ott lesznek.

A spanyol sajtó szerint Zidane a Keylor Navas – Dani Carvajal, Raphaël Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Luka Modrić, Casemiro, Isco, Toni Kroos – Karim Benzema, Cristiano Ronaldo tizenegyet tervezi. Gareth Bale jó formában van, de vélhetően a fenti a legerősebb aktuális tizenegy.

A Barcelonában várhatóan a Marc-André ter Stegen – Nélson Semedo, Gerard Piqué, Thomas Vermaelen, Jordi Alba – Ivan Rakitić, Sergi Busquets, Paulinho, Andrés Iniesta – Lionel Messi, Luis Suárez tizenegy kezd majd. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Barça, hosszú évek után először, nem a hagyományos 4-3-3-s, hanem a 4-4-2-es felállítással kezdi majd az El Clásicót.

A táblázaton a Barcelona előnye tizenegy pont, de a vesztett pontokat tekintve „csak” nyolc, mivel a Real Madridnak elmaradt egy mérkőzése a klubvilágbajnokságon való szereplése miatt. Érdekes, hogy a katalánok az elmúlt években kifejezetten sikeresek voltak a Bernabéuban, a legutóbbi két bajnoki meccsüket, összesen hét gólt szerezve, megnyerték a Real Madrid pályáján. Másképpen: Zinedine Zidane, edzőként, még soha nem nyert El Clásicót a Barcelona ellen pályaválasztóként, a La Ligában. Az augusztusi, madridi Szuperkupa-mérkőzés előtti utolsó öt El Clásicon egyszer sem nyert a mindenkori pályaválasztó.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×