eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma
Ezt Hosszú Katinka sem gondolta volna

Ezt Hosszú Katinka sem gondolta volna

Két arany-, egy ezüst és egy bronzérmet nyertek a magyar úszók csütörtökön a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokság második napján.

Hogy a magyar vegyesúszók milyen mértékben uralják az európai mezőnyt, azt kiválóan példázta a csütörtöki nap: a 400-as előfutamokból Bernek Péter 1., Gyurta Gergely 3. idővel jutott tovább, szegény Grátz Benjámin hiába jött be ötödiknek, az egy nemzet-két továbbjutó szabály miatt a döntőt már csak a lelátóról nézhette. A címvédő Verrasztó Dávid meg otthonról, merthogy ő itt sincs...

Az, hogy Bernek Péter tarolni fog, már a százhalombattai országos bajnokságon látszott: a BVSC klasszisa akkor a világranglista élére ugrott 4:01-es idejével, amit a kontinensről senki sem tudott megközelíteni. Most ezt az időt nyomta be a döntőben 4 perc alá, a német Heintz meg sem tudta közelíteni – ő inkább azzal volt elfoglalva, nehogy Gyurta Gergely visszaelőzze, mert volt, hogy Gege fordult másodikként. Végül előtte érte el a falat, de az ifjabbik Gyurta így is nagyon boldog volt – 2013 után szerzett végre ismét érmet világversenyen. Történetesen az is itt történt, Dániában, a herningi rövidpályás Eb-n nyert 1500-on.

Ezt Hosszú Katinka sem gondolta volna

Hosszú Katinka igencsak professzionális módon veszi az akadályokat: délelőtt majdnem „beleszaladt” egy világcsúcsba 100 vegyesen, délután aztán az első ötven még szorosnak tűnt a 100 hát döntőjében, aztán két bődületes fordulóval lerendezte a versenyt, fölényesen védte meg a címét, ráadásul 56-on belüli idővel.

Ezt Hosszú Katinka sem gondolta volna

Ezután a 100 vegyes elődöntőjéből egy visszafogottabb idővel ment tovább, de még mindig jóval jobbat úszott, mint például a svéd Sarah Sjöström (aki 50 pillangón „leesett a szerről”, nem került a fináléba). Ugyanezen a távon Verrasztó Evelyn igencsak biztató úszással, 5. idővel lett döntős.

A nap negyedik érmét Kapás Boglárka szerezte. Azt már sohasem fogjuk megtudni, mire lett volna képes, ha hétfőn nem hajtja ki magát egy 400 vegyes-800 gyors-400 vegyes triplával (utóbbi távon végül 7. lett). Ami tény, hogy a nagy „Bogis” hajrá elmaradt, így most maradt az ezüstérem – bár nagypályán már elég szép kollekciója van aranyból, rövidpályán még mindig hiányzik az első hely, 800-on speciel harmadszor lett ezüstérmes 2010 és 2015 után. Ugyanakkor tragédia nem történt: ha „Bogis” hajrá nem is volt, de a „Bogis” mosoly már ott villogott az arcán az eredményhirdetésnél.

A nap kellemes meglepetését Horváth Dávid szállította: a kőbányás mellúszó végre átlépte saját árnyékát, és sikerült felnőttviadalon is döntőbe jutnia 200-on: egyéni csúcsokat úszva végül a hetedik helyen zárt, ami a 2013-as junior vb-ezüstérmesnek nagy lökést adhat a folytatásra - közölte a szövtség hírlevele.

Nyilatkozatok

Hosszú Katinka, 100m hát, 1. hely: “A száz háton az 55.66-nak nagyon-nagyon örülök, nem gondoltam volna, hogy ennyi lesz ebben az úszásban. Húsz perc volt a két szám között, évek óta ezt csinálom, de a száz vegyesen az első ötvenet mégis kicsit lassabban kezdtem a megszokottnál. Azért jó lesz ez holnap, érzem.”

Bernek Péter, 400m vegyes, 1. hely: “Nagyon-nagyon fájt kétszáz után, talán egy picit erősen kezdtem, de azért örülök persze. Lehetett volna 3:58 is... Mert én sosem vagyok elégedett magammal. Azt hiszem, most ezt át kell ültetni ötvenes medencére, de tény, nagyon megérte, hogy most erre készültünk. És holnap jön a kétszáz, arra is igyekszem összerakni magam.”

Kapás Boglárka, 800m gyors, 2. hely: “Persze, eljátszhatnánk a gondolattal, mi lett volna, ha nem indulok 400 vegyesen, és akkor esetleg mellette úszom, de nem érdemes. Ez most így sikerült, ma ennyi volt bennem, nem volt meg az erő a klasszikus nagy hajrához. Próbáltam erősebben menni, nyilván nyerni akartam, most ezüst lett, de emiatt nem vagyok szomorú.”

Gyurta Gergely, 400m vegyes, 3. hely: "Legutóbb két tizeddel maradtam le a bronzéremről, most a sors visszaadta, végre nekem is szerencsém volt, így sikerült harmadikként beérnem. Nagyon brutál ezt a távot egy nap kétszer leúszni, a végén kezdtem fáradni, de elégedett vagyok az idővel.”

Horváth Dávid, 200m mell, 7. hely: “Ahhoz képest, hogy délelőtt hányingerig hajtottam magam, és most lassabbnak éreztem magam, teljesen elégedett vagyok az időmmel, ami új egyéni csúcs. Szerettem volna megtartani a hatodik helyet, de öt tizedre volt az előttem végző, ami azért elég sok. Így sem lehetek elégedetlen, úgy gondolom, ez az eredmény lökést ad jövőre.”

Verrasztó Evelyn, 100m vegyes, 5. idővel döntős: “Sikerült a kedvenc pályámra kerülni, a 2-esre, ez már önmagában óriási (a 2004-es athéni olimpián ott jutott tovább, azóta imádja). Szerintem ahhoz képest, hogy abba akartam hagyni az úszást, teljesen jó, hogy döntőzök. Sikerült egy perc alatt jönnöm, ez megint csak remek. Ha holnap 59 elejét tudnék menni, akkor tényleg nagyon szép dolgok is történhetnek, de egyelőre nem gondolkodom ezen. Az edzőm azzal engedett utamra, hogy ne foglalkozzak semmivel, élvezzem, amit csinálok. És most pont ezt teszem.”

Bordás Beatrix, 50m pillangó, elődöntő, 15. hely: “Ahhoz képest, hogy fél éve kezdtem újra az úszást, egész jól ment, van is még ebben, hiszen ennyi idő alatt túl sokat nem lehetett javulni még. A huszonhat másodpercet át kell törnöm, de látszik, megéri a befektetett munka. Óriási érzés volt ilyen sztárokkal egy medencében úszni.”

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×