eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Évtizedes mélyponton a Real Madrid

Évtizedes mélyponton a Real Madrid

A Real Madrid 2008 óta nem kezdte olyan rosszul a bajnokságot, mint most. A Bundesligában tovább zuhan a Dortmund, Angliában viszont menetel a Manchester City, és rangadót nyert a United.

Spanyolországban nem tudott nyerni sem a Barcelona, sem a Real Madrid. Az őszi idényt tekintve előbbi a nagyobb meglepetés. A katalánok 2-2-re végeztek a Celta Vigóval, részben azért, mert rengeteg helyzetet kihagytak. Egy héttel korábban azért veszítettek pontokat, mert a játékvezető nem adta meg Lionel Messi szabályos gólját (a labda nyilvánvalóan túljutott a gólvonalon), ezúttal pedig okkal róhatta fel Ernesto Valverde edző a bírónak Luis Suárez szabályos góljának érvénytelenítését. Iago Aspas góljával a vigóiak vezettek, ezt Messi kiegyenlítette. Utána tévesen ítélte meg Suárez helyzetét lesnek a bíró az első esetnél, amelyből az uruguayi a kapuba talált. Utána Suárez mégis megszerezte a vezetést, de Maxi Gómez kiegyenlített. A Barcelona számára további rossz hír, hogy Samuel Umtiti megsérült, nyolc hetet kihagyni kényszerül.

Évtizedes mélyponton a Real Madrid

A Real Madrid néhány órával később közelebb léphetett volna nagy riválisához, de nem tudott győzni Bilbaóban. Az Athletic elleni 0-0 azt jelenti, hogy megmaradt a két csapat közötti, nyolcpontos különbség. Zinedine Zidane együttese továbbra is csak a negyedik helyen áll, sőt pontszámban utolérte a Sevilla, a Valencia és az Atlético Madrid megelőzi. Az Atléti hátrányból fordított a Real Sociedad ellen, Antoine Griezmann a 87. percben szerezte meg a győztes gólt. A Valencia a Getafe vendége volt – s elszenvedte első vereségét a bajnoki idényben. Az El Che április 29. óta nem kapott ki idegenbeli bajnokin.

A Real Madrid a 2008-as ősz óta nem kezdte ilyen rosszul a bajnokságot.

Akkor még Bernd Schuster dirigálta a csapatot. Az első tizennégy fordulóban 14 pontot veszített a Madrid, 28-at szerzett, csak kettővel többet, mint amennyit Schuster gyűjtött a fehérekkel, mielőtt elbocsátották. Zinedine Zidane együttese már csupán egy bajnokit játszik a december 23-i El Clásico előtt, éppen a szintén riválissá előlépett Sevilla ellen. A Leganes elleni mérkőzést elhalasztották, miután a Madrid a klubvilágbajnokságon vesz részt. Könnyen elképzelhető, hogy Zidane és a gárda szerez még egy trófeát december középen az Arab Emírségekben rendezett tornán, de az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, a klubvilágbajnoki szereplés még egy jó formában lévő csapat lendületét is megtöri. Így aztán az El Clásicóra sem túl jók a kilátások.

Primera División, 14. forduló

Málaga-Levante 0-0

Sevilla-Deportivo La Coruna 2-0

Atlético Madrid-Real Sociedad 2-1

Barcelona-Celta Vigo 2-2

Athletic Bilbao-Real Madrid 0-0

Leganés-Villarreal 3-1

Getafe-Valencia 1-0

Eibar-Espanyol 3-1

Las Palmas-Real Betis 1-0

Az élcsoport: 1. Barcelona 36 pont, 2. Valencia 31, 3. Atlético Madrid 30, 4. Real Madrid 28, 5. Sevilla 28

 Pontot szerzett az utolsó, mégis kirúgták az edzőt

A Bayern München növelte előnyét a Bundesligában, miközben a Dortmund már csak hatodik. A Hertha újra botlott otthon, de a legérdekesebb, hogy egy edzőt akkor rúgtak ki, amikor végre jó eredményt ért el.

Fura, ha egy edzőt akkor küldenek el vergődő csapatától, amikor éppen váratlanul, meglepetésre pontot szerez. Az 1. FC Kölnnek semmilyen jót sem ígért a gelsenkircheni kirándulás. Az utolsó helyezett az egyik dobogóshoz látogatott. Bátor játékkal 2-2-re végzett, pontot szerzett, ám vasárnap a vezérkar mégis menesztette Peter Stöger vezetőedzőt és Manfred Schmid másodedzőt.

Az osztrák edző szerződése eredetileg 2020. június végéig szólt. 2013 nyarától dolgozott Kölnben, utódja az U19-as együttes szakvezetője, Stefan Ruthenbeck lett. Így immár

Dárdai Pál a Bundesliga élvonalának második legrégebb óta ugyanannál a klubnál folyamatosan hivatalban lévő vezetőedzője,

a freiburgi Christian Streich után.

A Bayern újra növelte az előnyét, miután legyőzte a Hannovert, ellenben az üldözők közül sem a RB Leipzig, sem a Schalke nem győzött.

A lipcseiek nagy vereségbe szaladtak bele a Hoffenheim ellen, Serge Gnabry volt a mezőny legjobbja. Gulácsi Péter védett a vesztes oldalon, Szalai Ádám nem kapott szerepet a győztesnél.

Újabb vereséget szenvedett Dárdai Pál Herthája. A berliniek újra az Olimpiai Stadionban botlottak, pedig győzelemmel visszakapaszkodhattak volna a tabella első felébe. Hiába vezettek 1-0-ra, az Eintracht fordított. A győztes gólt Kevin-Prince Boateng lőtte, a 80. percben.

Továbbra is csak szenved a Borussia Dortmund, amely immár csak a hatodik helyen áll. A második helyezett RB Leipzig és a kilencedik Eintracht Frankfurt között mindössze öt pont a különbség.

Bundesliga, 14. forduló

Schalke-Köln 2-2

Mainz-Augsburg 1-3

Bayer Leverkusen-Borussia Dortmund 1-1

Bayern München-Hannover 3-1

Werder Bremen-VfB Stuttgart 1-0

Hoffenheim-RB Leipzig 4-0

Freiburg-Hamburg 0-0

Hertha BSC-Eintracht Frankfurt 1-2

Wolfsburg-Mönchengladbach 3-0

Az élcsoport: 1. Bayern München 32 pont, 2. RB Leipzig 26, 3. Schalke 25, 4. Mönchengladbach 24.

Megállíthatatlan a City

A Manchester City sorozatban tizenharmadik bajnoki mérkőzését nyerte meg, de a forduló legjobbja a Manchester United volt. A hétvégén egymás ellen játszik majd a két manchesteri alakulat.

Nagyszerű mérkőzést vívott egymással az Arsenal és a Manchester United az Emiratesben, José Mourinho rácáfolt arra, hogy a Big Six többi csapata elleni idegenbeli meccseken beéri egy ponttal. (A legutóbbi tizenegy rangadóján nem tudott nyerni vendégként.)

Egyébként is kiváló mérlege még tovább javult Arsene Wengerrel szemben, egyszeri kisiklássá silányítva a tavaszi vereséget. A mostani sikerhez kellett két játékosa extra teljesítménye: az Arsenal 15 kísérletét egy híján mind hatástalanító David De Gea világklasszis formában védett, s kiválóan futballozott Jesse Lingard is. Még az sem vetette vissza a Man Unitedot, hogy Paul Pogba kiállítása miatt az utolsó negyedórában, kétgólos előnyben, emberhátrányban kellett játszania.

A „vörös ördögök” a 11. percben már 2-0-ra vezettek Antonio Valencia és Lingard egy-egy góljával. Másképpen: 11 perc alatt annyit lőttek, mint idegenben a Big Six többi klubja elleni idegenbeli meccseiken – a legutóbbi nyolc alkalommal összesen.

A második félidő elején Alexandre Lacazette szépített, de Lingard újabb találata után az Arsenalnak már nem volt ereje talpra állni. Először kapott ki az Arsenal hazai bajnokin január óta. Wenger a mérkőzés után eismerte: „Utcahosszal De Gea volt a mérkőzés legjobbja.”

Néhány elképesztő számadat a – hangsúlyozzuk: a Manchester United által 3-1-re megnyert – mérkőzésről: az Arsenal 75 százalékban birtokolta a labdát, szemben a United 25-jével. A kapura lövések aránya 33:8, a kaput eltaláló lövéseké 15:4 volt. (A United négyből szerzett három gólt.) A szögletarány 12:1 volt, ugyancsak az „ágyúsok” javára.

A Chelsea hátrányból fordítva verte meg 3-1-re a Newcastle-t a Stamford Bridge-en, Eden Hazard két, Álvaro Morata egy gólt szerzett. Conte és Hazard nagy páros: az olasz Mister megnyerte mind a tizenhét eddigi bajnokiját a Chelsea-vel, amelyen a belga középpályás gólt szerzett. Morata a tizenegyedik gólját fejelte az idényben, ez páratlan teljesítmény az öt nagy európai ligában.

A Liverpool 5-1-re megverte a Brightont idegenben, s ezzel augusztus óta először áll az első négy hely valamelyikén a táblázaton. Rengeteget javult Jürgen Klopp csapatának idegenbeli mérlege, minden sorozatot beleértve a legutóbbi négy vendégként játszott meccsükön 15 gólt szereztek. A Pool a legutóbbi hat bajnoki mérkőzéséből ötöt megnyert. A jó széria ellenére a német edző forgatja a csapatát: hat helyen is változtatott azon a tizenegyen, amely szerdán 3-0-ra megverte a Stoke Cityt.

Jó passzba került a másik liverpooli csapat, az Everton, amely a múlt héten hat pontot is. szerzett. Szerdán Wayne Rooney vezérletével és mesterhármasával nyert 4-0-ra a West Ham United ellen, szombaton pedig, már az új menedzser, Sam Allardyce irányításával, a Huddersfieldet verte 2-0-ra. Az Everton már a tizedik a tabellán. Ezzel szemben a Tottenham sorozatban negyedszer maradt nyeretlen a Premier League-ben, s visszacsúszott a hatodik helyre.

A forduló utolsó mérkőzésén az első Manchester City meglepetésre elveszítette az első félidőt az utolsó West Ham United ellen, de a második játékrészben fordított. A City az elmúlt hetekben folyamatosan az utolsó tíz percben szerzi meg a meccsdöntő gólját – s mindig megszerzi! Sorozatban a tizenharmadik bajnoki meccsét nyerte meg, egy héttel a Manchester United elleni szuperrangadó előtt.

Premier League, 15. forduló

Arsenal-Manchester United 1-3

Brighton-Liverpool 1-5

Watford-Tottenham Hotspur 1-1

Everton-Huddersfield Town 2-0

Leicester City-Burnley 1-0

Stoke City-Swansea City 2-1

West Bromwich Albion-Crystal Palace 0-0

Chelsea-Newcastle United 3-1

Bournemouth-Southampton 1-1

Manchester City–West Ham United 2-1

Az élcsoport: 1. Manchester City 43 pont, 2. Manchester United 35, 3. Chelsea 32, 4. Liverpool 29, 5. Arsenal 28, 6. Tottenham 25.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×