eur:
394.31
usd:
370.05
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy spanyol hihetetlen hónapja Londonban

Egy spanyol hihetetlen hónapja Londonban

Álvaro Morata meghódította Londont: a Chelsea nyáron igazolt spanyol csatára már öt gólban volt részes az angol labdarúgó-bajnokságban. A Manchester Unitedben is egy új támadó, Romelu Lukaku dönti a rekordokat, és a Manchester Cityben is egy csatár, Sergio Agüero jutott a csúcsra a hétvégén.

A Premier League-ben a 4. forduló után az a három csapat áll a legjobban, amelyiket a fogadóirodák az idény előtt a legerősebbnek vélték: a Manchester United, a Manchester City és a bajnok Chelsea.

Utóbbi 2-1-re verte idegenben a Leicester Cityt, azaz a 2017-es bajnok nyert a 2016-os ellen. Álvaro Morata szerezte az első gólt az első játékrész végén, majd N'Golo Kanté rúgott gólt egykori kenyéradójának. A „rókák” Jamie Vardy tizenegyesével szépítettek. A londoni „kékek” számára nagyon értékes győzelem volt ez, hiszen megtört egy rossz sorozatot: az előző négy idényben egyszer sem tudtak szeptemberben idegenbeli bajnokit nyerni. Ugyanakkor a Leicester az 1994–1995-ös idény óta először veszített a Premier League-ben az első négy fordulóban háromszor.

Huszonhárom éve kiesett a rossz kezdés után.

Morata kapcsán a BBC kicsemegézett néhány érdekességet. A Premier League-ben három gólnál és két gólpassznál jár, mind az ötnél fejjel ért utoljára a labdához. A Chelsea Premier League-történetében csupán Diego Costa (7) és Cesc Fabregas (6) volt benne az első négy bajnoki meccsén több gólban, mint az ötnél járó Morata. 2016 augusztusa óta az öt nagy európai bajnokságban csak az olasz Andrea Belotti fejelt több gólt nála, eggyel (Morata kilencnél jár).

Egy spanyol hihetetlen hónapja Londonban

A Manchester City 5-0-ra kiütötte a Liverpoolt. Sergio Agüero szerezte az első gólt, aztán kétszer Gabriel Jesus, kétszer pedig a csereként beálló Leroy Sané volt eredményes. A mérkőzést döntően befolyásolta Sadio Mané kiállítása, a csatár az első félidő utolsó perceiben súlyos sérülést okozott (nem feltétlenül szándékos, mint inkább gondatlan) megmozdulásával Édersonnak, a City portugál kapusának. „Kun” Agüero a 124. gólját érte el a Premier League-ben, s ezzel

egyedül vezeti a leggólerősebb Európán kívüli játékosok listáját,

megelőzve Dwight Yorke-ot (123). Minden sorozatot beleértve ez volt a 171. gólja a Cityben, már csak hatra van Eric Brook klubcsúcsától. Akár Liverpool-ölőnek is nevezhetnénk: mind a hat, Liverpool elleni hazai bajnoki meccsén szerzett egy gólt az Etihad Stadiumban. Amúgy a City 1937 óta először szerzett legalább öt gólt a Liverpool ellen. A különbség bombameglepetés: Jürgen Kloppnak mindössze ez a második ötgólos veresége menedzseri-vezetőedzői pályafutása során, 2006 októberében még a Mainzcal kapott ki 6-1-re a Werder Brementől. Noha Guardiolával a Citynek nagyszerű a hazai mérlege, figyelemre méltó, hogy Klopp először veszített idegenbeli bajnokit Angliában az előző idény első hét helyezettje ellen.

A Manchester United először kapott gólt és veszített pontot a mostani bajnoki idényben. A Schalkétól érkezett, német-kameruni Eric Maxim Choupo-Moting egyszer vezetést szerzett, egyszer pedig kiegyenlített a „vörös ördögök” ellen. A kettő között Markus Rashford és Romelu Lukaku szerzett gólt. José Mourinho együttese 535 perc után kapott ismét gólt a bajnokságban. A United nem tud nyerni a Stoke pályáján, amióta Sir Alex Ferguson visszavonult 2013 tavaszán. Mark Hughes, a házigazdák menedzsere négy egymást követő bajnoki meccsén is veretlen maradt Mourinhóval szemben. Lukaku a negyedik szerzett góljánál tart, még egyetlen Man United-játékos sem szerzett nála többet az első négy Premier League-meccsén, igaz, hárman, Louis Saha, Robin van Persie és Zlatan Ibrahimovic, ugyancsak néggyel indítottak.

Az Arsenal (ez volt a kevésbé meglepő) a Bournemouth, a Tottenham pedig idegenben, az Everton ellen nyert 3-0-ra. Az „ágyúsok” közül Danny Welbeck két, Antoine Lacazette egy gólt szerzett. Wenger csapata a legutóbbi hét hazai bajnoki mérkőzését kivétel nélkül megnyerte. A Spurs a Goodison Parkban nyert simán az eddig csalódást keltő Everton ellen. Harry Kane érthetetlen augusztusi góliszonya a múlté, a szeptembert két találattal indította. Az első volt a 100. gólja a Tottenham színeiben. A mérkőzés harmadik gólját Christian Eriksen lőtte. Egyetlen dán futballista sem lőtt nála több gólt a Premier League-ben, Nicklas Bendtnerrel holtversenyben listavezető (32).

Premier League, 4. forduló

Manchester City–Liverpool 5-0

Arsenal–Bournemouth 3-0

Brighton–West Bromwich 3-1

Everton–Tottenham 0-3

Leicester–Chelsea 1-2

Southampton–Watford 0-2

Stoke City–Manchester United 2-2

Burnley–Crystal Palace 1-0

Swansea–Newcastle United 0-1

Az élcsoport: 1. Manchester United 10 pont, 2. Manchester City 10, 3. Chelsea 9.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×