eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Három bronzérem a birkózó-vb-n

Lőrincz Tamás, Kiss Balázs és Korpási Bálint is harmadik lett a párizsi birkózó-világbajnokság hétfői nyitónapján.

A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás a török Fatih Cengizt győzte le a bronzmérkőzésen a kötöttfogásúak 75 kilogrammos kategóriájában.

Nagy kérdés volt, mennyire tudott túllépni a vesztes elődöntőjén, melyen saját magát elgáncsolva bukott el az orosz Alekszandr Csekirkinnel szemben. A meccs képét látva úgy tűnt, a botlás nincs hatással a török elleni küzdelmére, ugyanis a találkozót határozottan kezdte a ceglédiek kiválósága, a török pedig egyértelműen passzívan birkózott, aminek kevesebb mint másfél perc után egy intés lett a következménye. A szerzett pontot követően is a magyar pörgött nagyobb fordulatszámon, s még a pihenő előtt kitolta riválisát, így 2-0 volt az állás a szünetben.

A második három percben Cengiz is felélénkült, de egészen a hajráig nem tudta átvenni az irányítást, a végén pedig már hiába kapott egy intéspontot, a mérkőzést és ezzel a bronzérmet is Lőrincz Tamás nyerte meg.

"Talán még sosem fáradtam el így, mint most"

- mondta levegő után kapkodva az MTI-nek Lőrincz Tamás. "A török nagyon tudta, hogy kell kivenni belőlem az erőt, de szerencsére csak a végére sikerült neki."

A magyar birkózó elmondta, továbbra is úgy érzi, van még hova erősödni új súlycsoportjában, ugyanakkor nagyon közel volt a finálé, ami bosszantja.

"Nehezebben bírom a meccsek sorozatát, mint korábban a 66 kilóban, igaz, most is úgy éreztem, hogy jól vagyok, aztán az elődöntőben összeakadtak a lábaim" - jegyezte meg hozzátéve, sajnálja, hogy öccsének ezúttal nem sikerült jól a vb. Egyúttal azt is elárulta, hogy nehéz volt számára az elmúlt egy hónap, mert nagyon keveset láthatta újszülött kislányát, viszont a nap során sok fotót kapott róla, melyek erőt adtak neki. 

A 98 kilogrammos kategóriájában szereplő Kiss Balázs az ukrán Dimitrij Timcsenko ellen lépett szőnyegre. A mérkőzés első percében nem történt semmi érdemleges a szőnyegen, a felek szinte ki sem mozdultak a középkörből. A mérkőzésvezető előbb a magyart, majd az egyre passzívabb Timcsenkót figyelmeztette. Az ukrán, akit Kiss a tavalyi olimpián is legyőzött, ettől kezdve külső szemlélő számára egészen érthetetlen harcmodorban folytatta a küzdelmet, ugyanis látványosan semmit nem csinált. A nála egy fejjel alacsonyabb magyar folyamatosan rakta a karját a hóna alá, mozgatta, Timcsenko azonban a bontáson kívül mást nem tett.

A mérkőzésvezető előbb az első menetben, majd a második elején is intette az ukránt, és ugyan a második szakasz közepén egyszer Kiss is intést kapott, Timcsenko ettől sem kapott vérszemet. Az utolsó percben is a magyar csapat korelnöke ment előre, riválisát így újra intették, ezzel pedig Kiss Balázs 2013 után ismét világbajnoki bronzérmet szerzett.

"Az első mérkőzés után azt hittem, hogy vége számomra a vb-nek, amire eleve nem túl jó előjelekkel érkeztem, és nem is éreztem, hogy jól menne a birkózás" - kezdte értékelését Kiss, aki azzal folytatta, hogy meg volt győződve arról, hogy az első körben őt legyőző orosz nem viszi a vigaszágra, ám amikor mégis így történt, úgy érezte, élni kell a lehetőséggel.

"Én már sokat letettem az asztalra,

az utóbbi időben mindenféle teher nélkül tudok versenyezni, így jönnek is az eredmények még ennyi idősen is"

- mondta.

Kevéssel Kisst követően következett Korpási Bálint a 71 kg-osoknál, aki címvédőként érkezett Párizsba, és egészen az elődöntőig hibátlanul menetelt, ott azonban kissé furcsa bíráskodás után később kapott intéssel kikapott.

A BVSC friss Európa-bajnokának az orosz Adam Kurakkal kellett megküzdenie a dobogóért, és a mérkőzést szó szerint a küzdelem jellemezte.

A felek hat perc alatt nem találtak fogást egymáson, ugyanakkor Korpási volt az, aki a meccs nagy részében irányított, Kurakot így az első, majd a második szakaszban is egy-egy pontért intették. Korpási végül 2-1-re győzött.

"Nagyon jó sorsolásom volt, ezért is bánt egy kicsit, hogy nem jutottam a döntőbe. Az elődöntőben sajnos nem tudtam akciót csinálni, ilyenkor pedig előfordulhat, hogy így jár az ember" - nyilatkozta a nap végén Korpási, azt is kiemelve, hogy örül bronzérmének. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×