eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Storck tudja a megoldást, de még titkolózik

A magyar labdarúgó-válogatott péntek este világbajnoki selejtezőt vív Andorra ellen. Reálisan a továbbjutás már nem tétje a meccsnek – a svájciak és a portugálok is lényegesen jobban állnak a csoportban, mi pedig még a feröeriek ellen is veszítettünk pontokat –, ugyanakkor presztízsértékű. Mind e mellett jó lenne a harmadik helyet azért megtartani a csoportban.

Azt mondják az andorrai kollégák, hogy a csapatukból csak két-három játékos profi, azaz nem dolgozik a futball mellett. Ez nyilván így van, mindazonáltal az kétséges, hogy a többiek tényleg „csak” szabadidős futballisták lennének. Vagy csoda, hogy például a svájciaktól csak 2-1-re kaptak ki otthon. Kétségtelen, hogy az előző selejtező-sorozathoz képest, a franciaországi Eb-re vezető, s az andorraiak számára áthatolhatatlan akadályokat tartalmazó úton, még itt, Andorra la Vellában is rendre súlyos vereségek érték őket, most pedig a lettektől 1-0-ra, a svájciaktól 2-1-re kaptak ki, majd döntetlent játszottak a feröeriekkel, akikkel, már Bernd Storck irányításával, a magyar csapat sem bírt könnyen Budapesten.

Mi a titka a helyieknek? Rövid itteni tapasztalataink alapján maga a pálya. Angol stílusú, mondhatnánk egy régi panelt elővéve, arra utalva, hogy közel van a játéktér a szűkös nézőtérhez, de akkor azt is hozzá kell tenni, ilyen pálya az angol ötödik vonalban van.

A talaja az igazán különleges, Bernd Storck egy szőnyeghez hasonlította,

s megjegyezte, teljesen más, mint amilyen a hazai edzőközpontban van. Az itteniek nagyon óvják, a magyar csapat, például, csak keveset gyakorolhatott rajta, az első andorrai edzését csak nyolcvan kilométeres buszozás után tudta megtartani, nehezen találni a principátusban egy másik „jó” műfüves pályát. Tegnap volt alkalmunk szó szerint kéz közelbe kerülni a játéktérrel, nagyon száraz, nagyon kemény, mindenhez van kedve rajta az embernek, csak, például, becsúszni nem. Lassan olyan lesz az andorraiaknak ez a pálya, mint a bolíviaiaknak a magaslat.

A magyar csapat összeállítása még néhány órával a meccs előtt is kérdéses. Kádár Tamás nem edzett az elmúlt napokban, a játéka kétségessé vált. A gond csak az, hogy balhátvédben ő az első számú jelölt, de korábban már kidőlt Korhut Mihály, aztán az oroszok elleni mérkőzésen Hangya Szilveszter is. Elek Ákos, aki játszott már ezen a poszton, még klubja, a Kajrat bajnoki meccsén intézte el a bokáját, nem is tudott eljönni Andorrába. Nincs itt a szinte a két oldalon minden szélsőposzton bevethető Lovrencsics Gergő sem. Az oroszok ellen Bese Barnabás játszott a második félidőben ezen a poszton, de jobbhátvédben sem állunk sokkal jobban. Kérdeztük a kapitányt, nem fontolgatja-e, hogy esetleg áttér a háromhátvédes rendszerre, azt mondta, már tudja a megoldást, de egyelőre titok, nem akarja, hogy az andorrai újságírók is meghallják. (Nevetett azért kísérőként, alkalmasint ő is bízik abban, hogy nem ez lesz a kulcsposzt a mérkőzésen.)

Azért nyolc-kilenc név nagy biztonsággal megtippelhető: Gulácsi, Bese, Paulo Vinícius, Lang, Nagy Ádám, Dzsudzsák, Gyurcsó és Eppel nagy valószínűséggel játszani fog. Márkvárt is „esélyes”. Kalmár lehet az egyik, aki „kijátszotta” magát a kezdőből az oroszok ellen, a helyén Kleinheisler a favorit, de a kollégákkal beszélgetve az szűrtük le, az sem lenne bomba meglepetés (különösen tudva azt, Storck szeret váratlant húzni), ha a lengyel bajnoki hajrában jó formába lendült Nagy Dominik is bekerülne a kezdőbe.

Dzsudzsák Balázs szerint nagyon fontos, hogy gyorsan vezetést tudjunk szerezni, tegyük hozzá, tényleg fontos, mert a legutóbbi három mérkőzésén nem szerzett gólt a válogatott. A példa, persze adott, mert ősszel, Rigában tényleg alapvetően befolyásolta a mérkőzés képét, hogy Gyurcsó Ádám gyorsan gólt tudott szerezni.

Az andorraiak azt is tudakolták Storcktól, hogy számít-e arra, hogy hazai környezetben támadóbban játszik-e majd Koldo Álvarez együttese. Nem könnyű mesterség kapitánynak lenni, s például egy ilyen kérdésre udvariasan felelni, de a mi kapitányunk kivágta magát. Inkább arról beszélt, hogy szerinte az andorraiak majd a korábbi jó hazai eredmények miatt nagyobb önbizalommal játszanak majd.

Na, ezt kellene gyorsan elvenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×