eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szabó Bence is elnökjelölt lehet

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői rendkívüli közgyűlésén több ponton módosították a szervezet alapszabályát annak érdekében, hogy az összhangban legyen a hatályos sporttörvénnyel, valamint a Polgári Törvénykönyvvel.

Ennek értelmében már nem csak az ötkarikás sportági szövetségek küldöttei választhatók a MOB vezető tisztségviselőjének.

Borkai Zsolt elnök decemberben bejelentette, hogy a - jövő keddi - tisztújításkor újra harcba indul a posztért, a módosítással pedig Szabó Bence, korábbi MOB-főtitkár előtt is megnyílt a lehetőség, hogy elnökjelölt legyen. Az olimpiai bajnok kardvívó az elnökség meghívása alapján MOB-tag - emellett további sportszervezetek, önkormányzatok is delegálhatnak tagot a MOB-ba.

Szintén jelezte kandidálási szándékát Kulcsár Krisztián világbajnok párbajtőröző, a Nemzetközi Vívó Szövetség versenyigazgatója. A közgyűlést megelőzően Szabó Bence megerősítette, hogy pályázik elnöknek, Kulcsár pedig azt mondta, már be is nyújtotta pályázatát.

Borkai Zsolt javaslatára a közgyűlés levette a napirendről, hogy határozzon a MOB-tagságban bekövetkezett változásokról. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy az új alapszabály szerint az új tagok felvételük után azonnal választhatók lesznek a MOB különböző tisztségeire, így arra már a május 2-i rendes közgyűlésen meglesz a lehetőség.

A tagok hat tartózkodás mellett döntöttek arról is, hogy továbbra is 200 fő maradjon a közgyűlés létszáma, így annak esetleges csökkentéséről már csak az új elnökség határozhat.

Az új alapszabály tartalmazza a többi között azt is, hogy a MOB-elnöki funkciót a jövőben is csak társadalmi munkában lehet ellátni, valamint hogy a közgyűlés határozatképtelensége esetén - a Ptk. rendelkezése alapján a - jövőben a megismételt közgyűlést nem lehet fél óra múlva összehívni, hanem csak minimum három, legfeljebb tizenöt napon belül.

Borkai Zsolt javaslatára a MOB-elnökség létszáma 13-ról 15 főre bővül. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy csak ebben az esetben teljesül az Olimpiai Charta előírása, miszerint az elnökség több mint a felének az országos szövetségek delegáltjai közül kell kikerülnie.

A MOB elnöke megköszönte az új alapszabály megalkotásában végzett munkáját Kósa Lajosnak, a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége elnökének, valamint Török Ferencnek. Utóbbi korábban sűrűn bírálta a MOB-ot, illetve a bíróságon is megtámadta a közgyűlési határozatait. Borkai tájékoztatása szerint az olimpiai bajnok öttusázó 32 javaslatából most 18-at elfogadott és beépített az alapszabályt elkészítő munkabizottság.

A hétfői rendkívüli közgyűlést a sportági szakszövetségek kezdeményezésére a MOB felügyelő bizottsága hívta össze. A Magyar Olimpiai Bizottság évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését jövő kedden tartják, ekkor kerülhet sor az új MOB-tagok - például az úszó- és a kajak-kenu szövetség közelmúltban megválasztott elnöke, Bienerth Gusztáv, valamint Schmidt Gábor - felvételére is.

Dávid Imre, a felügyelő bizottság elnöke elmondta, hogy jövő kedden tárgyalja a közgyűlés a riói olimpiai szereplésről elkészített szakmai beszámolót is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×