eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Fa Nándornak rutinja van a problémák egyedüli megoldásában

"Fa Nándornak rutinja van a problémák egyedüli megoldásában"

Fa Nándor nem kockáztatott, végig jó taktikával versenyzett - mondta Méder Áron vitorlázó. Hozzátette: a 63 éves sportember óriási rutinja is hozzájárult ahhoz, hogy nyolcadikként zárt a Vendée Globe-on.

Hihetetlen teljesítmény, óriási eredmény Fa Nándor nyolcadik helye a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen – mondta az InfoRádiónak Méder Áron, aki 2006 és 2009 között maga is körbehajózta a Földet Carina nevű vitorlásával.

„Nem kockáztatott, végig megbízható teljesítménnyel, jó sebességgel és taktikával hajózott” - értékelte az eredményt.

A 37 éves vitorlázó emlékeztetett arra, hogy a mezőnyben a magyarnál jobb és gyorsabb hajók versenyeztek. A Spirit of Hungary nehezebb volt, és az uszonya is régebbi technológiával készült.

Méder Áron szerint Fa Nándornak már nagy tapasztalata volt abban, hogyan kezelje az egyedüllétet, hiszen nem először kerülte meg így a Földet.

„Fa Nándornak rutinja van az egyedüllétben és a problémák egyedüli megoldásában. Ezt mindenki másként kezeli. Én 800 napot voltam vízen, sokat tartózkodtam kikötőben, bejártam a világot, de az más volt. Nándi viszont megállás nélkül ment” - fejtette ki.

A vitorlázó szerint ilyenkor lefoglalják a napi munkák, hiszen állítani kell a vitorlát, nézni az időjárást, így ritka az a pillanat, amikor azon gondolkodhat, hogy milyen is egyedül lenni.

„Fontos, hogy minél többet pihenjen az ember. Ilyenkor csak 10-20 perceket tud aludni, mert folyamatosan körbe kell nézni, hogy van-e másik hajó, hogyan lehet gyorsabban haladni, mennyit változott a taktika, figyelni kell a műszaki problémákra, ez pedig komoly munka. A nyugodt és hosszú alvás hiányozhat a legjobban” - hangsúlyozta Méder Áron.

Fa Nándor a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary-vel 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a bolygót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×