eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Houston, bowl van! Jön a csúcstalálkozó

Houston, bowl van! Jön a csúcstalálkozó

Houstonban magyar idő szerint hétfőn 0.30 órától rendezik a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, az 51. Super Bowlt, amelyben a legjobb védelem és a legjobb támadósor, vagyis a New England Patriots és az Atlanta Falcons találkozik.

Talán kevés New England Patriots-szurkoló gondolta a szezon elején, Tom Brady irányító négymérkőzéses eltiltásakor, vagy aztán az egyik legfőbb célpontja, Rob Gronkowski súlyos sérülésekor, hogy a csapat érdekelt lesz a Super Bowlban. Bill Belichick vezetőedző azonban ismét szinte tökéletes gépezetet épített fel, és minden nehézségen túljutott csapatával. A Patriots fő erőssége ebben a szezonban a védelem volt: a legkevesebb pontot engedélyezte az ellenfeleknek.

A New England védelme története során mindössze második alkalommal bizonyult a legjobbnak a ligában, 2003-ban volt így legutóbb, akkor a gárda Super Bowlt nyert - éppen Houstonban.

Brady csillagos ötös lehet

A kiváló védelem mellett a New England támadásban is rendkívül erős, az irányító Tom Brady kevésbé ismert elkapókkal is kiválóan megérteti magát, és a csapat játékában mindig benne van egy trükkös játék. A rutinos irányító a rekordot jelentő hetedik Super Bowljára készül, s ha nyer, akkor ezen a poszton az első, összességében pedig Charles Haley után mindössze a második olyan játékos lesz az NFL történetében, aki ötödször emelheti magasba a Vince Lombardi trófeát.

Bill Belichick már karrierje tizedik Super Bowlját játssza, neki hat bajnoki címe van, ebből négyet ünnepelhetett a bostoniak trénereként, kettőt még a New York Giants segédedzőjeként.

Legutóbb két évvel ezelőtt a Seattle Seahawks legyőzésével diadalmaskodott a Patriots. Annak a sikernek Malcolm Butler volt az egyik kulcsfigurája, aki néhány másodperccel a vége előtt lefülelte az ellenfél irányítójának, Russell Wilsonnak a célterületre szálló passzát, megakadályozva ezzel a Seattle fordítását. A cornerbackre ezúttal is kulcsszerep hárulhat, hiszen neki kell védekeznie az Atlanta legjobb elkapója, Julio Jones ellen.

Kiszámíthatatlan támadógépezet

S amíg a New England eredményét a védelme alapozta meg, addig az Atlantáét a támadósor. A Falcons szerezte a legtöbb pontot az NFL-ben, a passz- és a futójáték is kiváló, kiszámíthatatlan, hogy éppen melyik fegyvert veszik elő. A szezon második felében lendült bele igazán a csapat, majd a rájátszásban magabiztosan ütötte ki a Seattle-t és a Green Bay-t is.

Az irányító Matt Ryan a rájátszásban eddig hét touchdown-passzt adott és egyszer sem adta el a labdát. A Super Bowlok történetében eddig hat olyan irányító lépett pályára, aki interception nélkül jutott el a fináléig, mindannyian győzelemre vezették csapatukat. Ryan irányításával ugyanakkor az Atlanta története során eddig kétszer nézett farkasszemet a New Englanddel, mindkét alkalommal a bostoniak diadalmaskodtak.

Elhagyott taktika

Díjazottak

MVP és az Év támadója: Matt Ryan (Falcons)
Az Év védője: Khalil Mack (Raiders)
Az Év újonc védője: Joey Bosa (Chargers)
Az Év újonc támadója: Dak Prescott (Cowboys)
Az Év visszatérője: Jordy Nelson (Packers)
Az Év edzője: Jason Garrett (Cowboys)

Az Atlantánál szépen búcsúzhat a támadásokért felelős edző, Kyle Shanahan, aki minden bizonnyal a San Francisco főedzőjeként folytatja. Nagy ijedtséget keltett, hogy néhány napja eltűnt a szakvezető táskája, amelyben a taktikát is őrizte – de gyorsan kiderült, hogy csak egy újságíró cserélte össze Shanahan táskáját a sajátjával, és nem jutottak illetéktelenekhez a titkok. Az edző egyébként folytathatná a családi hagyományt: apja, Mike Shanahan háromszoros Super Bowl-győztes.

És amíg a Falcons-játékosoknak nem, a főedzőnek, Dan Quinn-nek van már Super Bowl-tapasztalata: a Seattle védőkoordinátoraként egyszer nyert, egyszer pedig veszített, éppen a Patriots ellen.

Az Atlanta története első, míg a New England ötödik bajnoki címét ünnepelheti, utóbbi az örökrangsor második helyén ezzel beérné a Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers együttesét. Az éllovas Pittsburgh Steelers hat diadalt számlál.

A Super Bowl a világ legnézettebb egynapos sporteseménye, amely így természetesen a hatalmas látványos show-ról is szól egyben. A félidei koncertet ezúttal a tavaly még a himnuszt éneklő Lady Gaga adja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×