eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György

Így döntöttek az oroszok az elbukott bob vb után

Az orosz csapat nem bojkottálja azt a bob- és szkeleton-világbajnokságot, amelynek 2017 februárjában Szocsi adott volna otthont, ám a nemzetközi szövetség (IBSF) az államilag támogatott oroszországi doppingesetek és az azokhoz kapcsolódó botrány miatt kedden elvette a rendezési jogot.

Alekszandr Zubkov, az orosz szövetség elnöke elmondta: teljesen biztosra ígéri, hogy nem maradnak távol attól a vb-től, amit náluk tartottak volna.

"Elmegyünk, és bármilyen vb-n bizonyítjuk, hogy éremesélyesek vagyunk. És azt is bizonyítjuk, hogy mi vagyunk a világ legjobbjai" - fogalmazott Zubkov.

Az oroszországi doppingbotrányok miatt a lettek és a dél-koreaiak bojkottot hirdettek a szocsi vb ellen, és tervezte a távolmaradását az amerikai válogatott is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán üdvözölte az IBSF bejelentését, amely szerint nem Szocsiban rendezik meg a sportági világbajnokságot.

A vb-t február 15. és 27. között tartották volna az oroszországi városban. Az IBSF kedden azt is közölte, hogy a következő napokban dönt az új helyszínről. Az indoklás szerint a vb-n résztvevő sportolóknak és edzőknek arra van szükségük, hogy zavartalanul koncentrálhassanak a versenyzésre, s ne kelljen "vélt vagy valós vádakkal és vitákkal foglalkozniuk".

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Richard McLaren vezette vizsgálóbizottsága múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy több mint ezer orosz sportoló - nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon - érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban. A csalások érintették a többi között a 2014-es szocsi téli olimpiát is, négy aranyérmes és további nyolc dobogós orosz versenyzőnek is manipulálták a mintáját. A New York Times azt írta, köztük van a szkeletonos olimpiai bajnok Alekszander Tretyakov is, Oroszország azonban ezt az állítást visszautasította.

A vb a 2018-as pjongcsangi téli ötkarikás játékokra is rangsorol.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×