Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hosszú Katinka: jöjjön végre a demokrácia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A háromszoros olimpiai bajnok Kanadából üzent: új, félelem és bizonytalanság nélküli korszakról beszél, és arról, hogy Gyárfás Tamás távozásával nem szűntek meg a rendszerszintű problémák.

Hosszú Katinka már Windsorban, a jövő heti rövid pályás úszó-világbajnokság helyszínén tartózkodik, de az edzések között a Facebook-oldalán megosztott egy, a jövőt boncolgató bejegyzést.

Mint írja, Gyárfás lemondása egy új korszak kezdetét jelenti, amelyben a szakmaiság és a magyar úszósport érdeke minden eddiginél előbbre való lehet, ahol "nincs helye félelemnek és bizonytalanságnak". Szerinte most az úszók, a felkészülésüket segítő edzők, szakemberek lehetőséget kaptak arra, hogy együtt, korlátok és gátak nélkül dolgozhassanak azon, ami valójában a feladatuk.

"A magyar úszósport megmutatta, hogy a vészterhes időkben olyan összefogásra képes, ami eddigi történetében páratlan - írta Hosszú. - A teljes megújuláshoz elengedhetetlen, hogy a jövőben bekövetkező változások beivódjanak az úszás mindennapjaiba, mert

a rendszerszintű problémák nem szűntek meg az elnök távozásával.

Az úszónő szerint továbbra is égető szükség van a hatáskörök tisztázására, átlátható szabályokra, megfelelően alátámasztott válogatási és forráselosztási elvekre, az edzőtáborok hozzáférhetőségének racionalizálására.

"Óriási feladat áll még a magyar úszósport képviselői előtt, mert

az eddigi kultúrát fel kell váltsa egy demokratikusabb működés

- írta. - A mai nap mindannyian vegyünk egy nagy lélegzetet, és folytassuk együtt azt a megfeszített, alázatos és kemény munkát, aminek célja a 2017-es budapesti világbajnokságra való felkészülésen túl az, hogy a magyar úszósport az őt megillető helyen, a világ élvonalában maradjon."