eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyre jobb pozícióban halad Fa Nándor

Fa Nándor a Baktérítőhöz közeledve feljött a 16. helyre a nyolcadik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A magyar csapat tájékoztatása szerint a Spirit of Hungaryval hajózó versenyző az Egyenlítő átlépése óta folyamatosan javít a helyezésén, amihez az is hozzájárult, hogy az élmezőnyben haladó francia Vincent Riou, valamint Bertrand de Broc feladta a küzdelmet.

A versenyző honlapján olvasható bejegyzés szerint Fa Nándor az elmúlt napokban tökéletesen tudta tartani az előre eltervezett irányt és sebességet, ennek köszönhető, hogy előbb a Barcelona World Race-es társát, az új-zélandi Conrad Colemant megelőzve a 17. helyre jött fel, majd Riou kiesésével a 16. pozícióba lépett elő. A magyar vitorlázó egy nagyobb, nyolc hajót számláló bollyal együtt halad a Baktérítő térségében, viszonylag szélcsendes időben, ami igen nehézzé teszi a versenyt, hiszen - mint az olvasható Fa Nándor hajónaplójában - ilyenkor a legnehezebb vitorlákat kell cserélgetni, ami igen komoly fizikai megterhelést jelent.

A mezőnyt továbbra is a brit Alex Thomson vezeti.

A világ legnehezebbnek tartott viadalán csúcsnak számító tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×