eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tüske nélkül vált el az olimpia egyik hőse

Büszke a Tóth Lászlóval töltött négy szezonra Szabó Gabriella kajakozó, de úgy érezte, új módszerekre és kihívásokra van szüksége, ezért váltott edzőt. A Honvéd versenyzője úgy érzi, Likér Péter személyében maximalista és motivált trénerrel folytatja a munkát. A háromszoros olimpiai bajnok reméli, hogy ismét együtt tud edzeni Kozák Danutával.

Miért döntött az edzőváltás mellett?

Ez egy hosszú folyamat, egy négyéves olimpiai ciklusban nagyon elfárad egy versenyző, mind mentálisan, mind fizikálisan. Amikor elkezdtem tervezgetni a következő négy évemet, akkor éreztem igazán ennek a súlyát, s azt, hogy nekem mennyi újításra van ahhoz szükségem, hogy ilyen minőségben tudjam tovább folytatni a sportot.

Megfáradt az edző-versenyző kapcsolatuk Tóth Lászlóval?

Igen, nyilván szükség van új módszerekre, új kihívásokra, új társaságra. Úgy tudom, hogy nincsen közöttünk semmilyen feszültség, tüske, úgyhogy Tóth Lászlóval szépen búcsúztunk el egymástól, a barátság megmarad.

Két olimpiai bajnoki címmel, amelyet közösen szereztek.

Így van. Megkoronáztuk a közös időszakot Rióban. Kihasználtunk minden lehetőséget, ami az utunkba került az elmúlt négy év során, úgyhogy büszke vagyok az együtt töltött négy évre.

Likér Péter lesz az edzője november elejétől. Miért rá esett a választás?

Sokat töprengtem, hogy ki lenne az, akivel szívesen el tudnám kezdeni a négyéves ciklust. Ő egy nagyon fiatal, motivált és maximalista edző, ahogy megismertem az elmúlt két évben. Nagyon kíváncsi vagyok a közös munkára.

Mennyit számít az, hogy korban közel állnak egymáshoz?

Nem tudom, remélem, hogy nem sokat. Alapvetően ő már egy tapasztalt edző, aki egy négyéves ciklust végigcsinált a versenyzőivel olimpiai ezüstéremhez segítve őket. Nem kis feladat volt két generációt összehangolni: 36 éves és 20 éves kajakozókról van szó, egy ilyen négyest csiszolt össze. Rengeteg helyzetben állta a sarat. Remélem, hogy, abban is gördülékenyen tudunk majd együttműködni, amit elénk görget a következő négy év.

Nagy a terhelés az edzőjén, hiszen a következő időszakban is dolgozik majd a szlovák válogatott férfi kajakozóival. Hogyan hangolják össze az edzéseket? Lesznek közös tréningek?

Semmiféleképpen sem szerettem volna, hogy a szlovák fiúk úgy érezzék, ellopom az edzőjüket, de azért azt ők is tudják, hogy Petinek mostantól én leszek a legnagyobb kihívás, és nyilván a felkészülés nagy részét mellettem fogja tölteni, de minden hónapban lesz egy közös hét Komáromban, illetve az első vízre szállást is együtt tervezzük majd Amerikában március környékén. A későbbiekről még nem nagyon tudok nyilatkozni, hiszen nem tudom, hogy fogunk együttműködni, de várom már, mert izgalmas erős ellenfelekkel készülni.

Kozák Danutával mennyire dolgoznak majd együtt?

Még nem beszéltünk a részletekről, de bízom abban, hogy az előző évhez hasonlóan azért lesz pár olyan edzés a héten, amelyet együtt tudunk végezni. Majd meglátjuk, hogyan tudjuk összehangolni a felkészülést. Még nem egyeztettünk arról, hogy ő mikor szeretné elkezdeni az edzéseket. Nem hajt minket a tatár, nagyon jó közöttünk a hangulat, várom már, hogy közös nevezőre jussunk.

Mennyi pihenés lesz még a következő időszakban?

Igazából most kezdődik. Viszonylag elfoglalt időszakon vagyok túl, így most megyünk el párommal egy kéthetes nyaralásra Thaiföldre. Előtte lesz triatlonverseny, amelyen nyílt vízi úszáson veszek részt Porecben. 15 fokos tengerben neoprén ruhában fogok úszni. Tavaly is imádtam, alig akartam kimászni a vízből.

Csipes Tamarát is beiktatták a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjába. Mennyit jelent ez klubtársként és csapattársként?

Nagyon örülök neki. Iszonyatosan sokat dolgozott ezért, maximálisan megérdemli, hogy itt legyen már ő is velünk.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×