eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Két magyar sportembert is kitüntetett a Nemzetközi Fair Play Bizottság

Tizenegy sportember, köztük két magyar, Sárosi Laura és Portisch Lajos részesült elismerésben a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) szombati budapesti díjátadó ünnepségén.

A Magyar Tudományos Akadémia épületében megtartott gálán Kamuti Jenő, az NFPB délelőtt újraválasztott elnöke kiemelte: akik most díjat kaptak, azok mind a fair play nagykövetei és megmutatták, hogyan lehet becsületesen sportolni.

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke beszédében Pierre de Coubertint idézte, aki szerint a becsületes játékkal elért győzelem az egyetlen út. Hozzátette: a sport a nevelés eszköze, a demokrácia iskolája, s egy spanyol mondás szerint arra szolgál, hogy felkészítse a testet a lélek virtusainak megvalósítására, mindenekelőtt a becsületességre.

Az ünnepségen ezúttal is fair play cselekedet, a fair play népszerűsítése, illetve fair play életmű kategóriában osztottak ki trófeát és/vagy diplomát, emellett Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének ifjúsági fair play díja is gazdára talált.

Sárosi Laura tollaslabdázó idei sportszerű cselekedetéért speciális fair play diplomát kapott, míg a sakkozó Portisch Lajos életmű kategóriában emlékplakettet vehetett át.

A riói kvótáért harcoló Sárosi az áprilisi a franciaországi Eb második körében 1-0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt a cipője. A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalék cipője, így a magyar tollaslabdázó könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést és ezzel nagy lépést tett volna a kvótaszerzés felé, ő azonban odaadta tartalék cipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt. Sárosi később ranglistahelyezésével így is indulhatott az olimpián.

A magyar versenyző nem tudott megjelenni a gálán.

A sakkolimpiai bajnok Portisch, a Nemzet Sportolója azzal érdemelte ki az elismerést - amint az méltatásában olvasható -, hogy "sosem a díjakért játszott, hanem a játék öröméért és a verseny kedvéért", illetve "sportolói karrierjét a sportszerűség szellemében folytatta, és valódi példakép lett a fiatalabb sakkozó nemzedéknek".

A díjazottak:

fair play cselekedet:

----------------------

Pierre de Coubertin trófea:

Ruth Chebitok (kenyai, atléta)

Ashley Liew (szingapúri, atléta)

diploma:

Szciapan Papou (fehérorosz, szambós)

Massimo Taurino (olasz, labdarúgóedző)

speciális fair play diploma:

Sárosi Laura (tollaslabdázó)

a fair play népszerűsítése:

----------------------------

Willi Daume trófea:

Tadeusz Olszanski (lengyel, újságíró, publicista, író, fordító, és sporthivatalnok)

diploma:

Leonyid Szluckij (orosz, labdarúgóedző)

fair play életmű:

-------------------

diploma:

Zygfryd Kuchta (lengyel, kézilabdázó, majd edző)

Guillermo Echevarría Pérez (mexikói, úszó, testnevelő tanár)

emlékplakett:

Portisch Lajos (sakkozó)

a NOB elnöke által adományozott ifjúsági fair play díj:

-------------------------------------------------------

Gyenyisz Szamojlov (orosz, labdarúgó)

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×