eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megragadja-e esélyét a magyar labdarúgó válogatott?

A magyar labdarúgó-válogatott kedden a Feröer-szigeteken kezdi meg a 2018-as, oroszországi világbajnokság selejtezősorozatát, amelyet ha sikerrel vesz, akkor 32 év elteltével szerepelhet ismét a világ legrangosabb futballeseményén.

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese nem került könnyű hatosba, ugyanis az egyetlen olyan európai selejtezőcsoportban szerepel, amelyben három Eb-nyolcaddöntős gárda van: mellette még az Európa-bajnok Portugália és Svájc. A hatosnak még Feröer-szigetek, Lettország és Andorra a tagja.

A német szakember jelentős fiatalítást hajtott végre a keretben. Ennek egyik oka, hogy a 107 szereplésével válogatottsági rekorder Király Gábor kapus, illetve az örökrangsorban 94 pályára lépéssel harmadik védő, Juhász Roland is elbúcsúzott a nemzeti csapattól a kontinensviadalt követően. Részben ennek köszönhető, hogy Kálnoki-Kis Dávid és Bognár István személyében újoncok is szerepelnek a keretben, de rajtuk kívül is számos fiatal ragja a válogatottnak, így például Bese Barnabás, Kalmár Zsolt, Kovács István, Kleinheisler László vagy éppen Nagy Ádám.

Storck korábban úgy fogalmazott az esélyeket illetően, hogy "az első helyre nehéz lenne odaérni" az Eb-győztes Portugáliával szemben, "de a második pozíció megszerzése nem lehetetlen". A csoportokból az első helyezett jut ki a 2018-as oroszországi tornára, a kilenc második helyezettből pedig a legjobb nyolc pótselejtezőt játszik a részvételért.

A keddi rajton papíron könnyű ellenféllel találkoznak a magyarok, Feröer-szigetek válogatottja soha semmilyen nagy tornára nem jutott ki, ugyanakkor hazai pályán mégis veszélyes lehet, mivel kisméretű pályán, ráadásul műfüvön fogadja a riválisokat. A szokatlan körülmények pedig sokszor alaposan megnehezítik a vendégek dolgát, így volt ez két éve is, amikor még Dárdai Pál irányításával kínkeservesen győzött a magyar együttes 1-0-ra Eb-selejtezőn.

Magyarország legutóbb az 1986-os, mexikói vb-n szerepelt. Azóta hét világbajnoki selejtezősorozaton bukott el. Legközelebb az 1998-as vb-hez járt, akkor csoportmásodikként pótselejtezőt játszott a Csank János irányította gárda, de 12-1-es összesítéssel alulmaradt Jugoszláviával szemben.

A magyarok várható kezdőcsapata Feröer-szigetek ellen:

Dibusz Dénes - Fiola Attila, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Kádár Tamás - Elek Ákos, Nagy Ádám - Németh Krisztián, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×