eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Gyurta Dániel megható beszéde

Átadták az Újpest Díszpolgára címet Kozák Danuta kajakozónak, Gyurta Dániel úszónak, Hollósi Antal Gábor sebész szakorvosnak és Naszvagyi Vilmos opera-hangversenyénekesnek.

Wintermantel Zsolt polgármester ünnepi beszédében kiemelte:

Mint talán tudják, Újpest Önkormányzata díszpolgári címet nem adományoz minden évben, ezzel is ki akarjuk fejezni, hogy ez a díj különlegesen értékes. Idén azonban az az örömteli hír, hogy négy díszpolgári címet is átadhatunk. Kettőt előre terveztünk. Az élet, egész pontosan az olimpia azonban úgy hozta, hogy további két díszpolgári címről is dönthettünk nagy hirtelen ezen a héten. Kozák Danuta a riói olimpián sporttörténelmet írt három aranyérmével, így jelenleg minden idők legeredményesebb kajak-kenusa. Gyurta Dániel pedig hosszú évek óta az első magyar sportoló, akit beválasztottak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába. Ez is világraszóló sportdiplomáciai siker.

Két közös tulajdonság egész biztosan elmondható mindannyiukról, akiket ma ünnepelünk. Az egyik, hogy újpestiek – akár itt élnek, akár itt űzik a hivatásukat. A másik közös bennük, hogy győztesek. Életük során fontos és nagy győzelmeket vittek és visznek véghez.

De a díjat nem győzelemért adjuk nekik. Hadd idézzem Kozák Danutát, aki egyik olimpiai aranyérme után a következőt nyilatkozta egy interjúban:

A munka a jellemformáló, nem a győzelem.” Úgy vélem, ez a gondolat legalább olyan értékes számunkra, mint az olimpiai aranyérem.

 A felterjesztések alapján Újpest Önkormányzata Újpest Díszpolgárává választotta:

- Kozák Danutát, az UTE olimpiai bajnok kajakozóját,

- Gyurta Dánielt, az UTE olimpiai bajnok úszóját, a NOB Sportolói Bizottságának tagját,

- dr. Hollósi Antal Gábor sebész szakorvost, a Károlyi Sándor Kórház korábbi orvos-igazgatóját,

- Naszvagyi Vilmos opera-hangversenyénekest, a Honvéd Férfikar szólistáját.

Gyurta Dániel, az UTE olimpiai bajnok úszója, a NOB Sportolói Bizottságának tagja ezekkel a szavakkal mondott köszönetet díszpolgárrá avatása alkalmából:

Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy Újpest Díszpolgára lehetek, főleg azok tudatában, hogy a családom jelentős része idevalósi. Dédnagypapám, nagypapám nem csak itt élt, hanem újpesti atléták is voltak. Amikor 2012-ben ideszerződtem, akkor úgy éreztem, hogy hazatértem. Nagyon sok segítséget kaptam és kapok az egyesülettől, Újpest Önkormányzatától. Az elmúlt négy évben mindenki azon volt, hogy az életemet és pályafutásomat oly mértékben támogassák, hogy nekem csak az edzésre és a versenyekre kelljen összpontosítanom. Nyugodt lelkiismerettel gondolok vissza erre az évre, hiszen keményen készültem. Az újpesti színekben megnyert két világbajnoki és két Európa-bajnoki címem után egyértelműen az volt a cél, hogy olimpiát nyerjek. Ez sajnos nem sikerült. Őze István klubigazgatótól kaptam egy újabb 4 éves szerződést, bízom benne, hogy Tokióban lesz lehetőségem ismét felvenni a versenyt a legjobbakkal. A jövő évi budapesti világbajnokságon mindenképpen szeretnék visszatérni már csak azért is, mert itthon, Újpest szomszédságában lesz a verseny. Így hazai közönség előtt lesz lehetőségem bizonyítani.

Újpestért Díjjal tüntette ki Újpest Önkormányzata:

- Fericsán Kálmán nyugdíjas biológia-testnevelés szakos tanárt, szakírót,

- Hirmann Lászlót, az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját, középiskolai tanárt,

- Kapás Boglárkát, az UTE olimpiai bronzérmes úszóját,

- Zámbó Sándort, az Újpesti Dózsa egykori válogatott labdarúgóját.

Az Újpesti Önkormányzat Elismerő Oklevelével jutalmazták:

- Doma Gergőt, az UTE Kajak-kenu szakosztályának vezetőjét,

- Kovács Zoltán labdarúgóedzőt,sportújságírót,

- Kótai Géza vendéglátóipari zenészt,

- Marosi Csillát, Budapest Főváros Kormányhivatala IV. kerületi Hivatala Okmányirodai Osztály osztályvezetőjét,

- Müller Pétert, Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Polgármesteri Hivatal Informatikai Osztály osztályvezetőjét,

- Nagy Imre rendőr-alezredest,

- Somogyi Bélát, Kozák Danuta edzőjét,

- Szűts István zenészt, zeneszerzőt, alkotóművészt, a Kormorán együttes billentyűsét, kulturális ügyintézőt,

- Tótka Sándort, az UTE olimpiai negyedik helyezett pontszerző kajakozóját.

Újpest Önkormányzata 2012-ben, a Londoni olimpia után teremtett hagyományt azzal, hogy (közvetlenül az olimpiai játékokat követően) Újpest legrangosabb elismeréseivel jutalmazták sikereket elért sportolóikat. Akkor az aranyat szerző Berki Krisztián tornászt és Dombi Rudolf kajakozót avatták díszpolgárrá, illetve Karakas Hedvig az olimpiai játékokon ötödik helyet elérő cselgáncsozó kapta meg Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×