eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Együtt kocsmáztak az osztrák és a magyar szurkolók

Nem lesz különleges készültség a magyar-osztrák mérkőzés alatt Bordeaux-ban, mivel a hatóságok azt nem számítják a kockázatos események közé – mondta az InfoRádiónak a megyei prefektúra sajtóosztályának munkatársa.

A helyi sajtóban is megjelent fényképek szerint az osztrák és a magyar szurkolók egy része már hétfőn megérkezett az Atlanti-óceántól mintegy 50 km-re fekvő városba, békésen, gyakran azonos kocsmákban söröztek, és még városnézésre is futotta idejükből.

„A rendőrség megtette a szokásos intézkedéseket a stadion környékén, illetve a városközpontban, de nem számítunk különösebb rendbontásra. Futballhuliganizmus szempontból a magyar-osztrák mérkőzés nem tartozik a kockázatos események közé” – ecsetelte a hatóságok készültségi szintjét Sophie Billa, a Bordeaux-i székhelyű, a kormányt helyi szinten képviselő Gironde megye prefektúrájának egyik szóvivője.

Hétfőn teljesen békés volt az élet Bordeaux-ban, szurkolókhoz köthető rendbontásról nem érkezett hír, mondta Sophie Billa, hozzátéve, hogy információik szerint a focirajongók zöme kedden, néhány órával a mérkőzés előtt érkezik meg repülővel, illetve autóbusszal. Ami a repülőket illeti, a Bordeaux-Mérignac repülőtér egyik munkatársa kérdésemre elmondta, hogy a keddre meghirdetett országos tiltakozások valószínűleg nem zavarják majd meg a magyar szurkolók érkezését, a légiirányítók és a földi kiszolgáló személyzet ugyanis dolgozik, csak az Air France légitársaság pilótáinak egy része sztrájkol.

Az utasokat a reptérről a városba szállító buszsofőrök is dolgoznak, az egyetlen bizonytalan kérdés az, hogy mekkora szintű lesz a sztrájk a villamosvezetők körében. Ezzel kapcsolatban a Sudouest című regionális napilap egyik munkatársa kérdésemre elmondta: információik szerint a városvezetés mindent megtesz azért, hogy a szurkolók zavartalanul eljuthassanak a 18 órakor kezdődő mérkőzésre, ezért ha lesz is munkabeszüntetés a városi tömegközlekedésben, az a stadiont kiszolgáló járatokat biztosan nem fogja érinteni.

Presztízskérdésről van ugyanis szó - ezt már én teszem hozzá -, a közel 250 ezres lélekszámú, az ország egyik legszebb és leggazdagabb, a nagypolgári jelleget leginkább magán viselő, ettől egyébként kissé ridegnek tűnő város polgármestere ugyanis nem más, min Alain Juppé egykori miniszterelnök, a jobboldali Republikánusok egyik legesélyesebbnek tartott államfő-jelölt aspiránsa. Politikai karrierje szempontjából tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az általa vezetett település miképpen „szerepel” az Európa-bajnokságon.

Végül álljon itt egy talán hasznos tanács a Franciaországba utazó focirajongóknak: az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy francia fiatalok csoportjai rendszeresen bosszantják a külföldi szurkolókat, és verekedéseket provokálnak. Az ilyen helyzeteket érdemes elkerülni, ha ugyanis kitör a csetepaté, a rendőrség nem nézi, hogy ki volt a kezdeményező, a jelenlegi feszült helyzetben gondolkodás nélkül vágják a randalírozók közé a könnygázbombát, és a gumibotokat sem restek használni.

Ha egy verekedés mégis elkerülhetetlennek bizonyul, mert például védekezni kell, érdemes az eseményt videóra venni, ez később az esetleges előállításoknál hasznos lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×