eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk

Olimpiai bajnokok a londoni lebukottak között

Két olimpiai bajnok kazah súlyemelő is ott van azok között, akiknek a 2012-es londoni olimpián levett mintájában bukkantak tiltott szerekre az újratesztelések során.

Az ötkarikás sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz honlap vasárnap számolt be arról, hogy a Kazah Olimpiai Bizottság közölte: öt sportolója bukott meg tiltott szer használatával a minták újraelemzésekor.

A kazahok neveket nem hoztak nyilvánosságra, de olasz, lengyel és kazah sajtóértesülések szerint a kétszeres - Pekingben és Londonban - olimpiai bajnok, 94 kilogrammos Ilja Iljin, valamint a női 53 kilogrammban Londonban győztes Zulfija Csinsanlo is az ismételt ellenőrzésen fennakadtak között van.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesüléseket, ugyanakkor Aján Tamás, a szervezet magyar elnöke a múlt hónapban jelezte, a londoni olimpián aranyérmes súlyemelők közül négy, míg a 2008-as pekingi játékokon győztes versenyzők közül egy érintett az ügyben.

Ha Iljint és Csinsanlót megfosztják az aranyéremtől, akkor a férfi 94 kilóban az orosz Alekszandr Ivanov, a női 53 kilóban pedig a tajvani Hszu Su-csing lesz utólag 2012 olimpiai bajnoka.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) május 27-én közölte, hogy a 2012-es minták közül egyelőre 265-ot vizsgáltak újra, s olyan sportolók doppingtesztjét vették górcső alá, akik a riói olimpián is érdekeltek lehettek volna. A legújabb technológiával elvégzett vizsgálatokon öt sportágban hat nemzet összesen 23 sportolója akadt fenn, közülük nyolcan oroszok.

Az orosz sajtó két nevet említett múlt kedden az ügyben: a kalapácsvetésben aranyérmes Tatjana Liszenkóét, valamint a súlylökésben ezüstérmes Jevgenyija Kolodkóét.

A NOB május közepén jelentette be, hogy a 2008-as pekingi játékokon elvégzett doppingtesztek újravizsgálása során hat sportágban 12 ország összesen harmincegy sportolója bukott meg. Később kiderült, közülük 14-en oroszok. A nemzetközi bizottság azt is jelezte, hogy még egy pekingi minta eredménye mutatott abnormális értéket.

A pekingi és londoni újrateszteléseken megbukott sportolókat, illetve nemzeti olimpiai bizottságaikat és sportágaik nemzetközi szövetségét már értesítették, így a versenyzőkkel szemben megkezdhetik az ilyenkor szokásos eljárást. A NOB neveket csak a B próbák elvégzését követően hoz nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×