eur:
393.15
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Klein Dávid feljutott az Annapurnára

Klein Dávid feljutott az Annapurnára - írja a mozgasvilag.hu. A hírt a Johnny Walker Annapurna Expedíció sajtóreferense egyelőre nem erősítette meg, megvárják Dávid első telefonos bejelentkezését. Az expedíció legkritikusabb órái következnek.

Továbbra is izgulhatunk a magyar hegymászóért, aki egy ottani szakportál tájékoztatása, valamint mászótársa GPS-jeladójának adatai szerint elérte az Annapurna 8091 méteres csúcsát. Dávid még lefelé tart, de továbbra is a hegy legfelső régiójában tartózkodik - írja a mozgasvilag.hu.

Bejelentkezésére leghamarabb a 3-as vagy a 4-es tábor elérésekor (órák múlva) számíthatunk, attól függően, hogy a rendkívül hosszú és kimerítő mászás után meddig tud ereszkedni. Megnyugodni azonban csak akkor lehet, amikor lefelé is túljut a 2-es és 3-as tábor között lévő Célkereszt (Crosshair)-kuloráron. Ez a normál út legveszélyesebb része, a folyosóban menetrendszerűek a hó- és jéglavinák.

Magyar próbálkozások az Annapurnán

Klein Dávid március 11-én indult el Budapestről a Johnnie Walker Annapurna Expedícióra, hogy megmássza a magyarok által eddig érintetlen, 8091 m magas nepáli csúcsot.

A hegyen eddig egyetlen hazai expedíció próbálkozott, de a kísérlet tragédiába torkollt. 2012-ben a„Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat keretében Erőss Zsolt és barátja, Horváth Tibor indult csúcstámadásra. A 4-es táborból Erőss Zsolt egyedül folytatta, de 7500 méter körül az elégtelen akklimatizáció és a nehéz körülmények miatt ő is visszafordult. Horváth Tibor már korábban elindult lefelé, de a 3-as és 2-es tábor között nyoma veszett. Feltehetően jéglavina áldozata lett a normál út legveszélyesebb pontjának számító Célkereszt-kuloárban. Zsolt a végletekig kimerülve, egyedül tért vissza az alaptáborba.

A Johnnie Walker Annapurna Expedíció

Klein Dávid március 24-én érte el az alaptábort, majd megkezdte az akklimatizációt. Taktikája hasonló volt, mint a fél évvel ezelőtti sikeres Manaszlu-mászása során: Az alaptáborig (és az alaptáborban) egy nepáli ügynökség szolgáltatásait használta: ők intézték a csúcsengedélyét, a felszerelése felszállítását odáig, ők biztosították a konyhasátrat és az ebédlősátrat. Az alaptábor felett viszont Dávid már maga cipelte a felszerelését, beleértve a táborozáshoz szükséges sátrat is, melyet maga állított fel a felső táborokban. A vele párhuzamosan mozgó kereskedelmi expedíció által rögzített fix köteleket azonban ő is igénybe vette.

Forrás: mozgasvilag.hu

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×