Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább küzd az első magyar olimpiai kvótáért a szlalomos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Visszatért Kínából Potocny Marcel, aki tavaly ősszel mindössze 9 századmásodperccel maradt el attól, hogy megszerezze Magyarország első olimpiai kvótáját a szlalom szakágban. A szlovák születésű versenyző edzőként dolgozott az ázsiai országban, a következő hetekben azonban kizárólag azzal foglalkozik majd, hogy minél jobb formába kerüljön május közepére, a szlovákiai Európa-bajnokságra, amely egyben pótkvalifikációs verseny is - írta a Magyar Kajak-kenu Szövetség hivatalos oldala.
- Egyetlen helyezéssel maradt le a riói kvótáról a tavalyi világbajnokságon, ennek az eredménynek köszönhetően sokan felfigyeltek itthon a szakágra, mennyit érzékelt ebből az érdeklődésből?

- Erre nehezen tudok válaszolni, mert nagyon kevés időt töltöttem Magyarországon a tavalyi londoni világbajnokság óta, de úgy gondolom a magyar gyorsasági szakág annyira erős, hogy az eredményem nem számít kiemelkedőnek. Viszont nagyon megtisztelő volt, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jelezte, elégedett az eredményemmel. Ennek ellenére még mindig sajnálom, hogy nem tudtam büszkévé tenni az országot egy olimpiai kvóta megszerzésével. Attól viszont nagyon boldog vagyok, hogy a sportág a szlalom-szakág beindítását tervezi Győrben, örülök, hogy segíthetek ebben. Magyarország világelső a gyorsasági szakágban, itt az ideje, hogy szlalomban is a legjobbak közé kerüljön.

- Hogyan telt az elmúlt fél éve a világbajnokság óta?

- Londonban nemcsak versenyzőként, hanem edzőként is jelen voltam, mint a kínai válogatott trénere, így a világbajnokság után rögtön vissza kellett utaznom Kínába. 2016 februárjáig volt szerződésem, ezért az időm nagy részét, eddig ott töltöttem. A világbajnokság utáni pár hetet pihentem és az edzői munkára koncentráltam, mivel novemberben volt a kínai bajnokság, ami kiemelten fontos a számunkra. A bajnokságot követően újból vízre szálltam és az edzősködés mellett készülni kezdtem az idei szezonra versenyzőként is.

- Mivel telik a téli alapozása egy szlalom-versenyzőnek?

- Ez függ az időjárástól és az anyagi lehetőségektől is. Egy átlagos európai versenyző ősszel főleg vadvízen készül, november közepétől pedig síkvizen evez, ameddig a hőmérséklet nem süllyed fagypont alá. Pozsonyban szokás, hogy heti 2-3 alkalommal uszodában is eveznek a versenyzők és szlalom kapuk segítségével gyakorolnak. Természetesen az erősítések és a futás, esetleg sífutás nagyobb hangsúlyt kap a téli időszakban. A január nagyon hideg Európában, ezért a legtöbb versenyző ilyenkor melegvízi edzőtáborba utazik. Az elmúlt években a két legnépszerűbb hely Ausztrália és az Egyesült Arab Emírségek lettek. Általában 6 hetet töltünk ezekben a táborokban, ez természetesen függ az anyagiaktól is. Nincs túl sok szlalom pálya a világban, ezért a versenyzők nagy része egy időben, egy helyen edz. Ugyanakkor ennek az előnye, hogy tudunk közös edzéseket csinálni. A szlalom sportág még mindig egy kis közösség a gyorsasági szakághoz, vagy akár más sportágakhoz képest. Nagyon jól ismerjük egymást és örülünk annak, ha lehetőségünk van egy másik ország versenyzőjével edzeni.

- Akkor ön is ennek a sémának megfelelően készül?

- Így néz ki a tökéletes felkészülés, de az én életem másként alakult az elmúlt években. A teleket a kínai edzői munkám előtt általában Prágában edzettem végig. Ennek két oka volt. Az első, hogy be akartam fejezni az egyetemi tanulmányaimat, a másik pedig, hogy az anyagi körülményeim nem engedték meg a melegvízi edzőtáborozást. Prágában rendkívül jó a szlalom pálya, ami egész télen nyitva van. A helyi versenyzők pedig a világ élvonalába tartoznak, ezért korábban is megpróbáltam minél többet edzeni velük, ez segített kihozni belőlem a maximumot.

- Kínában az edzői munka mellett mennyi időt tudott fordítani a saját felkészülésére?

- A legtöbb edzésen vízre szálltam a versenyzőimmel, ami nekem is és nekik is jót tett. Ugyan volt egy tolmácsom, de sokszor könnyebb volt a vízen megmutatni a gyakorlatot, mint a partról elmagyarázni. Versenyzőként azért nem tudtam annyit készülni, amennyit szerettem volna, de minden tőlem telhetőt megtettem. Edzőként pedig örömmel tölt el, hogy rész tudtam venni a kínai szlalom szakág meghonosításában és az is büszkévé tett, hogy néhány versenyzőm rengeteget fejlődött, amíg kint voltam.

- Milyen munkát szeretne elvégezni a pótkvalifikációs versenyig?


- Az Európa-bajnokság, amely egyben pótkvalifikációs verseny, nagyon közel van, ezért már nincs túl sok időm a felkészülésre. Jelenleg Prágában vagyok, és cseh versenyzőkkel készülök. Három versenyen fogok elindulni az Európa-bajnokságig, amelyek nagyon fontosak lesznek a mentális felkészülésem szempontjából. Úgy tervezem, hogy még a verseny előtt 1 hónapot eltöltök Liptószentmiklóson, az Eb-helyszínén is. A lehető legtöbb időt szeretném eltölteni a pályán, hogy minden apró részletét megismerhessem és felkészülten várhassam a rajtot.

- Mekkora esélyt lát arra, hogy az Európa-bajnokságon megszerzi az egyetlen maradék kvótát?

- Ez egy borzasztóan kemény feladat. Természetesen bízom benne, hogy sikerül kijutnom az olimpiára, de azt is tudom, hogy ez sokkal nehezebb lesz, mint tavaly Londonban. Csak egyetlen hely van az európai versenyzők számára és legalább 7 országban készülnek keményen, hogy azt megszerezzék. Persze semmi sem lehetetlen, ezért az a célom, hogy koncentrált legyek, ugyanakkor élvezzem a versenyzést és kizárjam a rám nehezedő nyomást. Boldogsággal tölt el, hogy újra harcolhatok az olimpiai kvótáért és biztos vagyok benne, hogy a legjobbamat fogom nyújtani. Ha látjuk, hogy mennyi rossz történik a világban minden nap: terrorhelyzet, tragédia, erőszak, akkor rájövünk, hogy ki kell élveznünk minden pillanatot. Lehet, hogy az idei lesz az egyik utolsó szezonom, ezért mindenképpen úgy akarom befejezni a versenyt, hogy büszke lehessek magamra és elmondhassam, hogy az adott pillanatban mindent megtettem. Majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.