eur:
393.47
usd:
368.3
bux:
66071.78
2024. április 24. szerda György

Megelőzte a venezuelai elnök Obamát Kubában

Az Egyesült Államokat bírálva szolidaritásáról biztosította Raúl Castro kubai államfő venezuelai kollégáját, Nicolás Madurót, aki Barack Obama amerikai elnök havannai történelmi vizitje előtt érkezett hivatalos látogatásra a karibi szigetországba.

A kubai kormány szombaton kiadott közleménye szerint Castro még pénteken tárgyalt Maduróval, aki "bátran és intelligens módon" tiltakozott a hazája belügyeibe való beavatkozás ellen, mindenekelőtt az Egyesült Államok politikája miatt.

A venezuelai elnök kubai látogatásának célja a két ország közötti szövetség megerősítése volt a kétoldalú együttműködési terv éves megújítása révén. A vizit során a kubai kormány ismételten "rendíthetetlen" támogatásáról biztosította Madurót, és újfent bírálta azt a Barack Obama által aláírt rendeletet, amely Venezuelát fenyegetésnek nyilvánítja az Egyesült Államok biztonságára nézve - derül ki a kubai vezetés közleményéből.

Caracas és Washington között évek óta feszült a viszony. Maduro elődjéhez, Hugo Chávezhez hasonlóan élesen bírálja az Egyesült Államok latin-amerikai politikáját.

Obama helyi idő szerint vasárnap délután érkezik háromnapos látogatásra a kubai fővárosba. A vizit a korábban ellenségnek számító Washington és Havanna 2014 decembere óta tartó közeledésének csúcspontja lesz, a karibi szigetországban ugyanis 1928 óta nem járt amerikai elnök. Kubai máskéntgondolkodók arra kérték Obamát, látogatásán szólítson fel az elnyomás beszüntetésére.

A venezuelai államfőt havannai látogatásán a kommunista állam legrangosabb kitüntetésével, a José Martí Érdemrenddel tüntette ki Raúl Castro.

Maduro hazaindulása előtt, szombaton kubai újságíróknak elmondta, hogy az elnök bátyja, Fidel Castro is fogadta őt havannai rezidenciáján. A venezuelai államfő szerint a 89 éves egykori forradalmár "a világ legtájékozottabb embere", aki "tele van derűlátással" és "óriási erőt" sugároz. A venezuelai elnök elmondta, hogy két és fél órát beszélgetett az idősebbik Castro fivérrel, aki 2006-ban adta át az ország irányítását a most 84 éves öccsének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×