eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Vastaps és torta várta Ferihegyen a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázókat

Vastaps és születésnapi torta várta hétfőn este a Liszt Ferenc repülőtéren a szöuli világbajnokságról négy éremmel hazatért magyar rövidpályás gyorskorcsolyázókat.

Pár perccel nyolc óra után lépett ki a tranzitból a szakág első magyar világbajnoki aranyérmét megnyerő Liu Shaolin Sándor, valamint ezüstérmes öccse, Liu Shaoang. Utóbbi vasárnap ünnepelte a 18. születésnapját, ezért a ferihegyi ünnepségen egy szürke, short trackes cipőt formázó tortával köszöntötték.

"Igaz, hogy az aranyérmet csak egy versenyző nyakába akasztották, de ez valójában egy csapatsiker, amelyben benne van az edzők és a technikai személyzet munkája is" - hangsúlyozta köszöntőjében Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke. Hozzátette: az eredményekhez hozzájárult az is, hogy a magyar versenyzők az elmúlt évek világkupáin olyan tekintélyt vívtak ki maguknak, hogy most már nem fordulhatott elő olyan, mint korábban, hogy jogtalanul zárták ki őket. Az elnök kiemelte: bár a váltó csak negyedik lett Kína, Kanada és Dél-Korea mögött, így is a magyar lett a legjobb európai csapat, s mivel az élmezőnyben a legfiatalabb, ezért az övék a jövő.

"Nagy álmunk, hogy pár éven belül megszülessen a magyar korcsolyázás első olimpiai bajnoki címe, úgy érzem, jó úton haladunk efelé" - fogalmazott Kósa Lajos.

"Tízéves, nagyon kemény munka eredménye ez a siker" - nyilatkozta az 500 méteren arany-, összetettben pedig bronzérmes Liu Shaolin Sándor, akit saját bevallása szerint külön "doppingolt", hogy öccsével, Liu Shaoanggal együtt szerepelhetett az 500 méter négyes fináléjában. A fiatalabbik fivér kijelentette: bízik benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy együtt szerepeltek egy világbajnoki döntőben.

Liu Shaolin Sándor elmondta azt is, feldobta, hogy még a kínai és koreai nézők közül is többen szurkoltak neki, mint a kínai versenyzőknek. A két testvér egyetértett abban, hogy most nagyon rájuk fér a pihenés, amely április 23-áig tart majd.

"Számítottunk éremre, de kifelé nem nagyon szoktuk mondani, mert nem akartunk nagy terhet tenni a versenyzők vállára. Azt azonban, hogy világbajnokunk lesz az egyik számban, azt még mi sem gondoltuk volna. Ráadásul Sándor ezt éppen a leggyorsabb számban érte el, amely tovább növeli a siker értékét" - értékelt Telegdi Attila szövetségi kapitány.

A világbajnokságot a helyszínen nézte meg Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja is. "Évek óta figyelem a rövidpályás gyorskorcsolyát, s nagy boldogság számomra az az óriási előrelépés, amit mostanában tapasztalok, hogy a világversenyeken mindig feltűnik az eredményhirdetéseken a magyar lobogó is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Kína, Korea, Kanada és Hollandia mellett most már Magyarország is ott van a short track világhatalmai között" - jelentette ki Schmitt Pál.

A magyarok négy érmet nyertek a szöuli vb-n, Liu Shaolin két érme mellett öccse, Shaoang 1500 méteren ezüst-, 500-on pedig bronzérmet szerzett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×