eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Korpási bronzéremért küzd a Birkózó Eb-n

Korpási Bálint bejutott az elődöntőbe, ott azonban kikapott, így a kötöttfogásúak 71 kilogrammos kategóriájának bronzérméért léphet szőnyegre a Rigában zajló birkózó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján, melyen Szabó László (75 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg) a negyeddöntőben kikapott, utóbbi pedig ezzel kiesett.

A nem olimpiai kategóriában, mégis kifejezetten nagy, 25 fős mezőnyt felvonultató 71 kilóban szereplő Korpási a nyolc között is a korábbiakhoz hasonló erőteljes birkózását mutatta be, s biztosan győzött a horvát Dominik Etlinger ellen, aki a selejtezőben a 66 kilogramm világbajnokát, a német Frank Stäblert verte.

Az összecsapás elején mindkét versenyzőt nagyobb aktivitásra kérte a mérkőzésvezető, majd először a horvátot intette. A lenti helyzetnél a magyar sportolónak sikerült jól összefognia, s kiemelnie riválisát, aki azonban magasra tartott lábával szabálytalanul akadályozta Korpásit abban, hogy megindíthassa dobását. Mindezt a bírók is látták, így kétpontos intéssel sújtották Etlingert, aki nem sokkal később már hárompontos hátrányban volt, miután a horvát edzők reklamálását a visszanézést követően elutasították. A megnyugtató előnnyel aztán Korpási Bálint kiválóan gazdálkodott, magabiztosan tartotta egyre fáradó ellenfelét, s végül simán győzött, miáltal az is biztossá vált, hogy este éremért birkózhat.

Az esti meccs tétje az örmény Varsam Boranjan elleni elődöntőn múlott. Ezen a találkozón sem sorjáztak a látványos akciók, viszont óriási küzdelmet láthattak a nézők. Korpási remekül mozgott az elején, Sike András szövetségi kapitány is hallhatóan elégedett volt vele, a bírók pedig meg is intették a passzívabb Boranjant. A lenti helyzetben aztán nem sikerült akciót elérni, így állásból, 0-0-ról folytatták a felek. Korpási lendülete nem csökkent, ennek ellenére őt is intették, az örmény pedig szép akciót hajtott rajta végre, s 2-0-ra nála volt az előny a szünetben.

A második szakaszban továbbra is Korpási volt a kezdeményezőbb, az örmény csak a biztos védekezésre figyelt, s még az is belefért neki, hogy egyszer újra megintették, mert ugyan kapott egy pontot a magyar, lentről viszont megint nem volt eredményes, így a meccs 2-1-es örmény győzelemmel ért véget, Korpási pedig készülhet az esti bronzcsatára.

Az olimpiai kvótás, kétszeres világbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktor (85 kg) a horvát Nenad Zugajjal vívta a nyolcaddöntőt, melyet a rá jellemző, rendkívül kemény állóharccal sikerült megnyernie olyan meccsen, melyen akció nem született, mégis egyértelműen végig a ceglédi sportoló dominált. Irányított, folyamatosan fárasztotta riválisát, akit nem tudott megpörgetni ugyan, ám a horvátot kétszer is inteni kellett, így a másodikért kapott egy ponttal Lőrincz győzött.

Az elődöntőért a 80 kilóban tavaly Európa Játékok-győztes orosz Jevgenyij Szalejev következett. A meccsen ismét az állóküzdelem, a fárasztás, fogáskeresés dominált. Az első menet így 0-0-val ért véget, majd a második elején Lőrincz kapott egy pontot az orosz intése után. A ceglédi birkózónak lentről nem sikerült akciót csinálnia, ami később sokba került, ugyanis egy szőnyegszéli szituációnál Szalejev ki tudta léptetni a magyart, aki így az utolsó másfél percben akciókényszerben volt. Az orosz fáradni látszott, Lőrincz pedig ment előre keményen, de egy óvatlan mozdulatot követően Szalejev ki tudta őt billenteni, mögé került, majd azonnal pörgetett, így 5-1-es vezetéshez jutott, amit már nem is adott ki a kezéből. Lőrincz később kiesett, miután Szalejev elbukta az elődöntőt.

A 75 kilogrammban Szabó László szintén a negyeddöntőben volt érdekelt, ám neki sem sikerült megismételnie korábbi teljesítményét. A szerb Erik Nemes ezúttal erőteljesebben birkózott nála. Az UTE kötöttfogásúja nem tudta riválisát feltörni, a szerb pedig egyszer levitte, s ki is léptette őt, így 3-0-ra diadalmaskodott. Nemes ugyanakkor a fináléba is bejutott, így Szabó a vigaszágra került.

A nap negyedik magyarja, Szabó Patrik kiesett (80 kg).

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×